Petr Jarchovský

Petr Jarchovský

Datum narození: 6. 10. 1966
Místo narození: Praha
Profese: scenárista
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Petr Jarchovský je český scenárista a dramaturg, dvorní autor režiséra Jana Hřebejka. Jejich filmy podle knih Petra Šabacha dostaly řadu Českých lvů.

Pražský rodák Petr Jarchovský ve svém rodišti prožil nejen dětství, ale i dospívání. V Praze ve Štěpánské ulici vystudoval Akademické gymnázium společně se svým filmovým partnerem, režisérem a scenáristou Janem Hřebejkem, v letech 1987 – 1991 pak katedru scenáristiky a dramaturgie na pražské FAMU. Dosud zde také působí jako pedagog, a to na katedře scenáristiky a dramaturgie.

O PETROVI JARCHOVSKÉM ČTĚTE ZDE>>

Petr Jarchovský debutoval scénářem jedné z povídek k televiznímu cyklu Velmi uvěřitelné příběhy, který natočil jeho spolužák Igor Chaun. Spolu s Hřebejkem napsal pro Ondřeje Trojana - debutujícího režiséra z FAMU - scénář ke generační filmové komedii Pějme píseň dohola.

Dalším úspěchem dvojice JarchovskýHřebejk byla netradičně pojatá trojice autorských povídek pro televizní cyklus Bakaláři, která získala prestižní ocenění Filmového a televizního svazu a Literárního fondu za přínos televizní hrané tvorbě za rok 1997.

Jediným dosud realizovaným filmem, u kterého si Jarchovský „odskočil“ od Hřebejka, bylo filmové drama z období druhé světové války Želary. Jarchovský je držitelem několika Českých lvů, např. za scénáře k filmům Musíme si pomáhat (s Bolkem Polívkou) a Horem pádem (s Emilií Vášáryovou, Janem Třískou a Jiřím Macháčkem). Dva filmy natočené podle jeho scénáře byly nominovány na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. V roce 2010 byl do souboje o Oscara vyslán českou filmovou akademií film Kawasakiho růže, který se ale bohužel nedostal do užšího výběru, a tak si Hřebejk s Jarchovským na oskarových růžích neustlali. Nejnovějším počinem nerozlučené dvojice je drama Líbánky, v hlavní roli s Aňou Geislerovou. Spolu s Hřebejkem je pro Jarchovského důležitou postavou i spisovatel Petr Šabach, jehož knihy rád převádí do filmové řeči (Šakalí léta, Pelíšky, Pupendo, U mě dobrý, Občanský průkaz).

 

Články o celebritě

Jan Hřebejk přiznal rodinnou tragédii: Sestru Andulku (†7) zabil vlak! Jan Hřebejk přiznal rodinnou tragédii: Sestru Andulku (†7) zabil vlak! Vlastní sestru nikdy nepoznal! Jan Hřebejk (53) promluvil o rodinné tragédii, která ho stále provází... číst článek
Náhlé úmrtí Ulriky Kotajné (†49): Před smrtí zmizela z hereckého světa, říká Hřebejk Náhlé úmrtí Ulriky Kotajné (†49): Před smrtí zmizela z hereckého světa, říká Hřebejk Smrt plavovlasé herečky Ulriky Kotajné (†49) přišla jako rána z čistého nebe a pro všechny její kole... číst článek
Krásná herečka (†49) z Hřebejkova filmu náhle zemřela! Oplakává ji i Kodetová Krásná herečka (†49) z Hřebejkova filmu náhle zemřela! Oplakává ji i Kodetová Po náhlé smrti pohádkové Marie Růžičky alias Daniely Krhutové (†47) přichází další podobná rána - ze... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Terry Gilliam
Terry Gilliam
zobrazit profil Jan Menšík
Jan Menšík
zobrazit profil Vladimír Michálek
Vladimír Michálek
zobrazit profil Petr Zelenka
Petr Zelenka
zobrazit profil Zdeněk Troška
Zdeněk Troška
zobrazit profil Jiří Rendl
Jiří Rendl
zobrazit profil Miroslav Macháček
Miroslav Macháček
zobrazit profil Olga Dabrowská
Olga Dabrowská