Helena Fibingerová

Datum narození: 13. 7. 1949
Místo narození: Víceměřice
Váha: 95 kg
Profese: česká atletka, koulařka
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Legendární česká koulařka Helena Fibingerová, je úspěšnou českou atletkou, zároveň však je obviňována z toho, že v době svých největších úspěchů dopovala.

Helena Fibingerová začínala se lehkou atletikou již na základní škole. Její sousedka, taktéž atletka, jí přivedla do atletického oddílu v tehdejším Gottwaldově. Po skončení základní školy nastoupila Fibingerová na gymnázium ve Veselí nad Moravou a po večerech pokračovala v trénincích pod vedením trenéra Brabce. Po maturitě získala místo v účtárně Vítkovických železáren. Tam se i přestěhovala a nastoupila do klubu TJ VŽKG. Tam získala nového trenéra, atletického reprezentanta Jaroslava Šmída a začala závodit v kategorii žen.

Poprvé reprezentovala Československo ve svých 18 letech na závodech olympijských nadějí Družba v NDR. Tam se Helena Fibingerová umístila druhá a vytvořila osobní rekord 14,25 m. Tentýž rok nastoupila i poprvé za ženský národní tým ČSSR v Košicích, kde vyhrála a vylepila svůj rekord.

V závodech často zaostávala za svou krajankou Vladimírou Srbovou. Podařilo se jí ale překonat ji a nominovala se na mistrovství Evropy v Aténách 1969. Rok 1970 znamenal pro Helenu Fibingerovou zlomení českého rekordu výkonem 16,32 m. Tento rekord poté stále vylepšovala a tím si zajistila místo jedničky v reprezentačním koulařském týmu.

V roce 1972 na Zlaté tretře v Ostravě opět překonala svůj vlastní rekord, ale na olympijských hrách v Mnichově téhož roku se jí nepodařilo výsledek zopakovat a medaili nezískala. Ten samý rok začala studovat pedagogickou školu v Přerově, kterou roku 1975 úspěšně ukončila, jako tělovýchovná instruktorka.

O další dvě sezóny později překonala hranici platného světového halového rekordu na 20,36 m. Tehdejší halové mistrovství ve Švédsku vyhrála a svůj i světový rekord ještě posunula na 20,75 m. Na LOH v Montrealu 1976 získala Helena Fibingerová bronzovou medaili a s tím i státní vyznamenání Za vynikající práci.

Její nejdelší platný hod 22,50 m je stále nepřekonaným světovým rekordem. Kvůli těmto výkonům je ale Fibingerová spojována s užíváním dopingu v 80. letech. Po skončení aktivní kariéry se Helena Fibingerová stala podnikatelkou, fukcionáčkou Českého atletického svazu a místopředsedkyní rady České televize.

V roce 2013 prohrála soud s vydavatelstvím Ringier. Heleně Fibingerové vadilo spojování jejího jména s nehodou svého manžela Jaroslava Šmída, který usedl za volent opilý a usmrtil cyklistu. Její manžel dostal trest odnětí svobody na 3,5 roku. Kvůli zdravotnímu stavu si odseděl pouze půl roku. Pak díky amnestii Václava Klause byl očištěn úplně.

 

Články o celebritě

Detaily pohřbu Radana Dolejše (†57): Vstup na pozvánky, v kostele jen urna! Detaily pohřbu Radana Dolejše (†57): Vstup na pozvánky, v kostele jen urna! Pořádal koncerty a estrády pro desítky tisíc lidí, ale rozloučení s ním bylo jen omezené a na přání ... číst článek
Tajný pohřeb Radana Dolejše (†57) ze Šlapeta: Vyčítám si jeho smrt, přiznala koulařka Fibingerová Tajný pohřeb Radana Dolejše (†57) ze Šlapeta: Vyčítám si jeho smrt, přiznala koulařka Fibingerová Bazilika sv. Markéty Antiochijské se stala svědkem posledního rozloučení s Radanem Dolejšem (†57). P... číst článek
Fibingerové zemřel manžel: Jaroslav Šmíd odešel v 87 letech Fibingerové zemřel manžel: Jaroslav Šmíd odešel v 87 letech O smrti bývalého koulaře a trenéra Jaroslava Šmída informoval atletický svaz. Československý rekordm... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Radek Faska
Radek Faska
zobrazit profil Jiří Sekáč
Jiří Sekáč
zobrazit profil Josef Hrabal
Josef Hrabal
zobrazit profil Michal Bílek
Michal Bílek
zobrazit profil Marek Kulič
Marek Kulič
zobrazit profil Mark Cavendish
Mark Cavendish
zobrazit profil Tomáš Ujfaluši
Tomáš Ujfaluši
zobrazit profil Adrian Rolko
Adrian Rolko