Tereza Nvotová

Datum narození: 22. 1. 1988
Místo narození: Trnava, Slovensko
Profese: herečka, režisérka
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Tereza Nvotová v šestnácti utekla z domu za svou láskou, v devatenácti natočila dokument Ježíš je normální! Její drama Špína bylo nominováno na osm Českých lvů a drama Světlonoc hned na 11.

Dcera slovenské herečky Anny Šiškové a divadelního režiséra Juraje Nvoty měla mít vzdělání na vysoké úrovni. Rodiče se snažili, aby od dětství studovala jazyky a zejména angličtinu, proto ji zapsali na dvojjazyčnou školu křesťanského Hnutí víry. Škola, na kterou ji přihlásili, slibovala speciální výchovu.

TEREZA NVOTOVÁ - JELA POMÁHAT UPRCHLÍKŮM

Nvotová pootevřela Pandořinu skřínku

To, že nešlo o standardní ŠKOLNÍ postupy, odhalili rodiče Terezy Nvotové až za několik let. „Později jsem zjistila, že se tam neučí to, co by se mělo, a že Terezka nemá takové znalosti, jako z normální školy. Navíc se mi učitelé zdáli divní, až fanatičtí, nedůvěřovala jsem jim. Co se tam přesně dělo, jsem netušila. Byla ještě malá, nevěděla, že je to něco špatného, myslela si, že to tak má být. Asi jako každé děcko,“ zavzpomínala Alena Šišková.

O své zkušenosti s křesťanským hnutím natočila Tereza Nvotová dokument Ježíš je normální! (2008). Snímek pootevírá Pandořinu skřínku. A tím, že jde o univerzální otázky víry, Boha a náboženských organizací, Tereza Nvotová chtěla diváky přimět, aby nahlédli i sami do sebe.

Tereza Nvotová se pustila do dokumentů

Jako herečku Terezu Nvotovou objevil režisér Zdeněk Tyc údajně v hospodě, kde se mu zalíbila, a pozval ji na kamerové zkoušky. A tak debutovala v dramatu Malé oslavy, za nimiž následovaly filmy Kuličky a Tango s komármi. Pak to byly snímky Bludičky, Alma a seriál Gympl s (r)učením omezeným, který režíroval exmanžel její matky Jiří Chlumský.

Od studia FAMU se Tereza Nvotová začal věnovat tvorbě dokumentárních filmů z cest po světě i po vlasti, točila mj. o návštěvě u své sestry Doroty Nvotové v Nepálu, ale také o někdejším slovenském premiérovi a kontroverzním politikovi Vladimíru Mečiarovi.

S hororem Nvotová bodovala i v cizině

Celovečerní debut Terezy Nvotové, drama Špína, pojednávající o zborcení dosavadního života sedmnáctileté dívky (Dominika Morávková Zeleníková) po znásilnění učitelem, bylo roku 2018 nominováno na osm Českých lvů, mj. za režii. A to už za něj získala Cenu české filmové kritiky jako objev roku.

Dalšího úspěchu Tereza Nvotová dosáhla coby režisérka mysteriózního snímku Světlonoc (2022). Ocenění za něj dostala na španělském festivalu hororů a v Česku nominaci na sošku krále zvířat. Snímek jich získal celkem sedm. 

O TEREZE NVOTOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Po rozvodu rodičů Tereza Nvotová utekla za svou láskou do Prahy. Bylo jí 16 let a jejímu partnerovi, výtvarníkovi Davidovi Černém, o 20 více. Vztah s umělcem však neměl dlouhého trvání.

Na premiéru svého filmu Špina si Tereza Nvotová přivedla jiného slavného partnera, herce Jacoba Pittse, hvězdu filmu Eurotrip. Za něj se roku 2020 provdala.

 

Články o celebritě

Český lev: Kdo má letos šanci získat ocenění Český lev: Kdo má letos šanci získat ocenění Ceny Český lev České filmové a televizní akademie (ČFTA) předají filmovým tvůrcům 4. března 2023 ve ... číst článek
Tomicová po rozchodu konečně zazářila: A pak přišla láska! Tomicová po rozchodu konečně zazářila: A pak přišla láska! Loňský rok byl pro Pavlu Tomicovou (60) bolestným. Kvůli mladší kolegyni Kristýně Kociánové (37) ji ... číst článek
Premiéra filmu Světlonoc: Režisérka Nvotová s hadem na prsou a Boková s novým přítelem! Premiéra filmu Světlonoc: Režisérka Nvotová s hadem na prsou a Boková s novým přítelem! Nejprve svůj film Světlonoc představila režisérka a herečka Tereza Nvotová (34) na Slovensku, teď s ... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Tessa Thompson
Tessa Thompson
zobrazit profil Jitka Kocurová
Jitka Kocurová
zobrazit profil Leona Skleničková
Leona Skleničková
zobrazit profil Jacob Pitts
Jacob Pitts
zobrazit profil Manuel Garcia-Rulfo
Manuel Garcia-Rulfo
zobrazit profil Helena Dvořáková
Helena Dvořáková
zobrazit profil Václav Kotva
Václav Kotva
zobrazit profil Ivan Trojan
Ivan Trojan