Jiří Chlumský

Jiří Chlumský

Datum narození: 4. 7. 1958
Místo narození: Praha
Profese: režisér, dokumentarista
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Režisér a dokumentarista Jiří Chlumský, tvůrce prvních reklam v Československu, natočil řadu divácky úspěšných komedií, jako jsou Stůj, nebo se netrefím!, Konečná stanice či Špunti na vodě.

Část dětství prožil v Brazílii, kam jeho rodiče odjeli roku 1964. Paradoxně se vrátili v srpnu 1968. V Praze se Jiří Chlumský začal věnovat plavání. A nikoli neúspěšně. Jako žák se kvalifikoval na mistrovství Československa mužů a držel několik desítek čs. rekordů v žákovských a posléze i v dorosteneckých disciplínách.

JIŘÍ CHLUMSKÝ A JEHO ŠPUNTI NA VODĚ>>

Studovat se ale Jiří Chlumský rozhodl dokumentární režii na FAMU. Poté byl asistentem režie ve společnosti Krátký Film a externě spolupracoval i s Českou televizí. Natočil několik dokumentů také pro BBC a byl prvním režisérem reklam v Československu.

Filmovým debutem Jiří Chlumského je komedie Stůj nebo se netrefím (1997). Mezi jeho nejznámější filmy patří Martin a Venuše nebo na Slovensku točený Nedodržený slib. Jako režisér stojí také za seriály Gympl s (r)učením omezeným, Kriminálka Anděl nebo 7 dní hříchů a za pokádkami Černoknežník, Zmrazený Vasil či O svatební krajce.

O JIŘÍM CHLUMSKÉM ČTĚTE ZDE>>

Při natáčení filmu Konečná stanice se seznámil se slovenskou herečkou Annou Šiškovou. Tento milostný románek vedl k rozvodu Jiřího Chlumského s jeho již druhou chotí. Annu Šiškovou si posléze vzal. Jejich manželství ale vydželo pouze rok a půl; režisér si totiž našel mladší ženu.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Juraj Jakubisko
Juraj Jakubisko
zobrazit profil Adrian Stojkov
Adrian Stojkov
zobrazit profil Tomáš Vorel st.
Tomáš Vorel st.
zobrazit profil Petr Václav
Petr Václav
zobrazit profil Kateřina Bártů
Kateřina Bártů
zobrazit profil Kristýna Květová
Kristýna Květová
zobrazit profil Ján Novák
Ján Novák
zobrazit profil Vladimír  Morávek
Vladimír Morávek