Csongor Kassai

Csongor Kassai

Datum narození: 24. 8. 1972
Místo narození: Kráľovský Chlmec, Slovensko
Profese: herec
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Csongor Kassai - obličej, který nikdy nebude hrát prince nebo hodné hochy – je činoherní, filmový i muzikálový herec velkých kvalit.

Když hledal režisér Jan Hřebejk do svého filmu Musíme si pomáhat neokoukanou dokumentární tvář, natrefil na Slováka maďarského původu jménem Csongor Kassai. Pro toho byla role židovského chlapce-utečence, který se za války ukrýval, vstupenkou mezi české herce.

Csongor Kassai vyrůstal v čistě maďarském prostředí v Malém Kamenci na východě Slovenska, a proto se slovensky začal učit až na VŠMU v Bratislavě, kam ho vzali na první pokus, i když jak sám říká, nosil zubní strojek a trochu šišlal. Před vysokou školou hereckou ale vystudoval elektrotechnickou průmyslovku s vyučovacím jazykem maďarským v Košicích, kde své spolužáky bavil scénkami, ve kterých parodoval své profesory. Ješte za studií začínal v košickém divadle Thália, po skončení VŠMU v roce 1997 se stal kmenovým členem bratislavského Radošinského naivního divadla a také Slovenského národního divadla.

První velkou filmovou roli dostal Csongor Kassai v roce 2000, kdy si zahrál ve filmu nominovaném na Oscara Musíme si pomáhat, a to po boku Boleslava Polívky a Anny Šiškové. Ve stejném roce si zahrál i ve snímku Martina Šulíka Krajinka. Režisér Juraj Nvota ho obsadil do svých dvou celovečerních filmů Kruté radostiMuzika. Kassai zahrál výtečně i Lucifera v pohádce Romana Vávry Čert ví proč. Jelikož tvůrcům nevyhovovala Kassaiova čeština s maďarským přízvukem, nadaboval ho Oldřich Kaiser. Na motivy komedie Stanislava Štepky natočil s Jiřím Chlumským Konečnou stanici. Po Krajince znovu spolupracoval s Martinem Šulíkem, a to na filmu Sluneční státAnnou ŠiškovouPetrou Špalkovou. S Mariánem Labudou se potkal ve filmu Zima kouzelníků.

Za hlavní roli v dramatu Ve stínu (2020) byl Csongor Kassai nominován za Českého lva. 

Csongor Kassai je úchylný na pořádek. Při úklidu relaxuje a před náročným představením nejprve vysmýčí celý byt, až potom se může plně koncentrovat na práci. Patří mezi eko-fanoušky, poctivě třídí odpad a je odpůrcem aut, protože znečišťují vzduch. Před několika lety zcela propadl i kulečníku, který hrává na klubové úrovni. Je svobodný a zlé jazyky jej řadí mezi homosexuály, což Csongor nikdy nepotvrdil, ale ani nevyvrátil.

 

Další Herci

zobrazit profil Ladislav Bédi
Ladislav Bédi
zobrazit profil Štefan Kožka
Štefan Kožka
zobrazit profil Petr Buchta
Petr Buchta
zobrazit profil Ashley Park
Ashley Park
zobrazit profil Milan Bahúl
Milan Bahúl
zobrazit profil Vlasta Burian
Vlasta Burian
zobrazit profil Ctirad Götz
Ctirad Götz
zobrazit profil Eliška Křenková
Eliška Křenková