Vašo Patejdl

Datum narození: 10. 10. 1954
Datum úmrtí: 19. 8. 2023
Místo narození: Karlovy Vary
Profese: hudebník, zpěvák, skladatel
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Vašo Patejdl, hudební skladatel a muzikant, byl spoluzakladatel legendární skupiny Elán.

Svou první kapelu si Vašo Patejdl založil ještě na základce. Po ukončení střední školy absolvoval studium kompozice na VŠMU v Bratislavě a v roce 1968 spolu s  Jožom Rážem založil kapelu Elán.

VAŠO PATEJDL - ROZHOVOR NAJDETE ZDE>>

V roce 1985 z ní Vašo Patejdl odešel, aby se mohl věnovat své sólové kariéře. Kromě hudby do filmu Fontána pro Zuzanu (píseň Ak nie si moja odstartovala jeho úspěšnou sólovou kariéru) komponoval písničky i pro jiné interprety, například složil píseň Po schodoch pro Richarda Müllera, která dodnes patří k jeho největším hitům. V roce 1996 se ale do kapely Elán vrátil a začali vznikat jejich největší hity.

Podle vlastních slov začal Vašo Patejdl dělat muziku proto, že se na to „dobře balily holky“. „Pokud člověk vytáhne ve společnosti kytaru, hned je něčím zajímavý,“ řekl v jednom rozhovoru . „Upřímně, o popularitu jsem opravdu nikdy moc nestál. Nejsem ten typ, který si barví vlasy a dělá show na veřejnosti, aby byl v novinách. Jsem rád, když mé písničky zpívá třeba někdo jiný, proto je skládám,“ řekl introvert Vašo Patejdl.

Do bulvárních novin se nicméně dostal. Všechny šokoval, když se po 31 letech manželství provalil jeho dvojí život. Na veřejnost pronikla informace, že si Vašo Patejdl  v Praze našel novou, o 17 let mladší partnerku, s níž měl syna Benjamina .

Jeho bývaé manželce Aleně, se kterou se seznámil ješte na střední škole, se tak ze dne na den zhroutila pomyslná jistota. Vašo Patejdl sice nejprve zatloukal, ale pak svůj nový život přiznal a náledoval rozvod. 

Vašo Patejdl autorsky i hudebně pomáhal ke slávě několika slovenským i zahraničním interpretům (např. Beáta Dubasová, Marika Gombitová, Richard Müller, Heidi Janků).

Jako skladatel filmové hudby Vašo Patejdl proslul písněmi pro filmy Fontána pro Zuzanu a jeho několika pokračováními. Je autorem muzikálů Sněhurka a sedm závodníků, Jack Rozparovač, Tisícročná včela nebo Grand Pierrot.

O VAŠOVI PATELDLOVI ČTĚTE ZDE>>

Otec Vašo Patejdla několik let hrál v kapele Waldemara Matušky.

Muzikant Vašo Patejdl zemřel 19. srpna 2023. Bylo mu 68 let.

 

Články o celebritě

Gombitová po životních koncertech: Utajené snímky z trezoru Gombitová po životních koncertech: Utajené snímky z trezoru Kdyby neodešli do hudbeního nebe, Marika Gombitová (67) by je přivítala na pódiu pražské O2 areny. Z... číst článek
Marika Gombitová před druhým koncertem: Musím 2 dny hladovět! Marika Gombitová před druhým koncertem: Musím 2 dny hladovět! Zbořila největší českou halu a teď se to slovenská slavice chystá zopakovat! Druhý koncert v O2 aren... číst článek
Velkolepý koncert Gombitové v O2: Mráz po zádech i Vyznanie zesnulým! Plejáda hvězd v sále Velkolepý koncert Gombitové v O2: Mráz po zádech i Vyznanie zesnulým! Plejáda hvězd v sále Dlouhá léta se pěvecká hvězda 80. let Marika Gombitová (67) po své tragické autonehodě, po níž ochrn... číst článek

Další Hudebníci

zobrazit profil Marpo (Otakar Petřina)
Marpo (Otakar Petřina)
zobrazit profil PSY (Park Jae-sang)
PSY (Park Jae-sang)
zobrazit profil Martin Rausch
Martin Rausch
zobrazit profil David Škach
David Škach
zobrazit profil  Annet X (Aneta Charitonova)
Annet X (Aneta Charitonova)
zobrazit profil Sebastian Navrátil
Sebastian Navrátil
zobrazit profil Mick Jagger
Mick Jagger