Lubomír Lipský

Datum narození: 19. 4. 1923
Datum úmrtí: 2. 10. 2015
Místo narození: Pelhřimov
Profese: herec, komik
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Lubomír Lipský je český herec a komik. Jeho nejznámější rolí, byla postava cirkusového klauna Cibulky z českého filmu Šest medvědů s Cibulkou.

Lubomír Lipský se narodil v Pelhřimově. V tomto městě prožil své dětství i dospívání. Byl nejstarším ze tří synů v cukrářské rodině. Spolu s bratrem Oldřichem Lipským, pozdějším významným režisérem, inklinoval už od dětství k herectví. Měli to ostatně v rodině, protože otec byl nadšený herec a režisér pelhřimovského ochotnického souboru.

Poprvé stál na jevišti v roce 1935 ve Strakonickém dudákovi. Vedle divadla se Lubomír Lipský od dětství zajímal o hudbu, ještě na základní škole se naučil na klavír, na střední škole přidal saxofon a začal hrát v jazzovém orchestru. Později získal praxi i v hraní na pozoun. V létě 1945 založil se svými kolegy z ochotnického divadla v Umělecké besedě na Malé Straně Divadlo satiry. Od 1. srpna se tak z Lubomíra Lipského stal profesionální herec. V taneční skupině divadla se seznámil s tanečnicí Věrou Kittlerovou a v roce 1948 se vzali. O rok později se jim narodila dcera Taťjana, která se stala překladatelkou. Syn Lubomír byl filmovým režisérem, když mu bylo 40 let, tragicky zahynul.

Před kamerou stál Lubomír Lipský poprvé v roce 1946, kdy si spolu s bratrem zahráli drobnou roli partyzánů ve válečném snímku V horách duní. Ve filmu se objevoval spíše v menších rolích, divákům se pravděpodobně vybaví jako alchymista Rudolfa II. (v podání Jana Wericha) v Císařově pekaři a Pekařově císaři nebo princ z pohádky Byl jednou jeden král (zbylé dva prince ztvárnili Miloš Kopecký a Miroslav Horníček). Dobovou popularitu si získal zejména seriálem Tři chlapi v chalupě, kde ztvárnil dědu Potůčka.

Lubomír Lipský byl do poslední chvíle živou legendou české herecké školy. Ještě jako osmdesátník vystupoval na jevišti, především v představeních divadla ABC, v menší míře i v divadle Na Jezerce, a také natáčel. V roce 2006 obdržel cenu Thálie za celoživotní herecké mistrovství. Zemřel v říjnu 2015, kdy jeho organismus nezvládl těžký zápal plic.

 

Články o celebritě

Brzobohatý v tom není zdaleka sám: Nej filmové »transky«! Brzobohatý v tom není zdaleka sám: Nej filmové »transky«! Kdekdo se převléká do ženských šatů, libůstky máme rozmanité. Ujeté, rozpustilé, více či méně devian... číst článek
Jiřina Bohdalová slaví 92: Připomeňte si její nejvýraznější filmové a seriálové role! Jiřina Bohdalová slaví 92: Připomeňte si její nejvýraznější filmové a seriálové role! Jedna z nejpopulárnějších českých hereček, dáma českého filmu, slaví 3. května úctyhodné 92. narozen... číst článek
Proč nepřišla na pietu za Lipského (†92)? Bohdalovou zradily oči!  Proč nepřišla na pietu za Lipského (†92)? Bohdalovou zradily oči! Chtěla taky přispět vzpomínkami na Lubomíra Lipského (†92) u příležitosti jeho nedožité stovky, ale ... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Lucie Pernetová
Lucie Pernetová
zobrazit profil Petra Molnárová
Petra Molnárová
zobrazit profil Tomáš Töpfer
Tomáš Töpfer
zobrazit profil Markéta Frösslová
Markéta Frösslová
zobrazit profil Catherine Zeta-Jones
Catherine Zeta-Jones
zobrazit profil Tinatin Dalakišvili
Tinatin Dalakišvili