Vladimír Jiránek

Vladimír Jiránek

Datum narození: 6. 6. 1938
Datum úmrtí: 6. 11. 2012
Místo narození: Hradec Králové
Profese: karikaturista, ilustrátor, kreslíř
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Vladimír Jiránek byl český karikaturista, ilustrátor, kreslíř, scenárista a režisér animovaných filmů. Proslavili ho Bob a Bobek - králíci z klobouku.

Patřil mezi první absolventy přeloučského gymnázia. Od roku 1956 Vladimír Jiránek žil v Praze. V roce 1962 absolvoval na pražské Filozofické fakultě Univerzity Karlovy žurnalistiku, ale po celý život působil jako kreslíř a ilustrátor na volné noze. Mezi časopisy, se kterými spolupracoval, patří Dikobraz, Mladý svět, Melodie, Technický magazín, Literární noviny, Živa atd.

Jiránek se věnoval politické karikatuře

Od roku 1990 se Vladimír Jiránek věnoval zejména politické karikatuře. Jeho vtipy na aktuální témata bylo možno vidět v Lidových novinách, Mladé frontě DNES, v Hospodářských novinách, v časopise Reflex a na internetových stránkách Neviditelného psa.

Kresby Vladimíra Jiránka zdobí i rodný dům Sigmunda Freuda v Příboře. Stylizovaná podoba Sigmunda Freuda se totiž často objevuje v jeho kresbách jako prototyp psychiatra či psychologa.

Vladimír Jiránek připravil večerníčky

Své kresby vystavoval v Praze, Olomouci, Mariánských Lázních, Kroměříži, Varšavě, Pardubicích, Opavě a jinde. Jako scenárista a režisér Vladimír Jiránek spolupracoval se studiem kresleného filmu Bratři v triku a studiem AIF.

Vytvořil řadu krátkých filmů, které byly mnohokrát oceněny na zahraničních filmových soutěžích. Pro televizi Vladimír Jiránek připravil večerníčky Bob a Bobek - králíci z klobouku a Pat a Mat.

Jiránek dostal medaili od Klause

Jako karikaturista se Vladimír Jiránek významně angažoval během roku 1968 a následkem toho nemohl na počátku normalizace několik let publikovat. Mimo jiné byl i autorem obrázku brontosaura, který se u nás svého času stal logem ekologického hnutí.

V roce 1988 Vladimír Jiránek získal cenu Karla Poláčka a v roce 2005 mu tehdejší prezident republiky Václav Klaus udělil Medaili Za zásluhy.

 

Další Umělci

zobrazit profil Štěpán Hulík
Štěpán Hulík
zobrazit profil Ruby Rubacuori
Ruby Rubacuori
zobrazit profil Adriana Mašková
Adriana Mašková
zobrazit profil Jan Řeháček
Jan Řeháček
zobrazit profil Anet Antošová
Anet Antošová
zobrazit profil Naděžda Munzarová
Naděžda Munzarová
zobrazit profil Ida Saudková
Ida Saudková
zobrazit profil David Moješčík
David Moješčík