Václav Malý

Václav Malý

Datum narození: 21. 9. 1950
Místo narození: Litoměřice
Profese: biskup
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Václav Malý je římskokatolický teolog a pomocný biskup pražský. Moderoval velká lidová shromáždění za sametové revoluce.

Václav Mlaý studoval v letech 1969–1976 přípravnou školu pro kněze v Litoměřicích. Na kněze byl vysvěcen v 26. června 1976. V roce 1977 podepsal Chartu 77.

V lednu 1979 byl zbaven státního souhlasu, od 22. května do 22. prosince 1979 byl bez soudu vězněn (obviněn z podvracení republiky).

 V letech 1980–1989 pracoval jako topič a zeměměřičský figurant, zároveň však působil tajně jako kněz a podílel se na tvorbě katolického samizdatu. Rok byl mluvčím Charty 77 .Od roku 1988 byl člen Československého helsinského výboru.

V širokou veřejnou známost vešel za sametové revoluce v roce 1989, kdy moderoval velká lidová shromáždění (shromáždění tři čtvrtě milionu lidí na Letenské pláni 25. listopadu nebo několik shromáždění na Václavském náměstí.)

Biskup Václav Malý také podmínečně vysvětil ženatého kněze Jana Kofroně. Papež Benedikt XVI. uděluje výjimky minimálně a nerad. V ČR se tak děje v souvislosti s dědictvím tzv. podzemní církve.

Byl spoluzakladatelem a prvním mluvčím Občanského fóra spolu s Václavem Havlem.

Působil jako kněz v Praze. 1. prosince 1996 byl jmenován kanovníkem Metropolitní kapituly u sv. Víta, 3. prosince jej papež Jan Pavel II. jmenoval titulárním biskupem marcelliánským a pomocným biskupem pražským. Vysvěcen byl 11. ledna 1997. Jeho biskupské heslo zní Pokora a pravda.

V současné době se věnuje své práci v církvi, dále jezdí po zemích, ve kterých se vyskytují političtí vězni. Navštěvuje jejich rodiny a snaží se je psychicky podpořit. Sepisuje petice a nenásilnou formou bojuje proti tamějším režimům. Do této chvíle navštívil: Bělorusko, Moldávii, Kubu, Čínu a Írán.

Roku 1998 mu byl propůjčen Řád T. G. Masaryka III. třídy.

 

Články o celebritě

Rozloučení s divadelním fotografem Petrem Našicem (†57), který zemřel na infarkt! Kostel plný hvězd Rozloučení s divadelním fotografem Petrem Našicem (†57), který zemřel na infarkt! Kostel plný hvězd Příbuzní a přátelé se od 14 hodin v kostele sv. Tomáše na Malé Straně loučili s fotografem Petrem Na... číst článek
Parte fotografa Petra Našice (†57) přineslo překvapení! Co bude po obřadu? Parte fotografa Petra Našice (†57) přineslo překvapení! Co bude po obřadu? Na konci měsíce ledna zemřel divadelní a filmový fotograf a manažer Petr Našic (†57) - a podle zveře... číst článek
Poslední rozloučení s Kamilou Moučkovou (†92): Rok po smrti zaznělo její poslední přání Poslední rozloučení s Kamilou Moučkovou (†92): Rok po smrti zaznělo její poslední přání Je to přesně rok, co zemřela. Kamila Moučková (†92), která jako první ohlásila v televizi okupaci v ... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Monika Absolonová
Monika Absolonová
zobrazit profil Andrej  Chalimon
Andrej Chalimon
zobrazit profil Lenka Zahradnická
Lenka Zahradnická
zobrazit profil Josef Jadrný
Josef Jadrný
zobrazit profil Marieke Vervoort
Marieke Vervoort
zobrazit profil Karlos Vémola
Karlos Vémola
zobrazit profil Lucie Štěpánková
Lucie Štěpánková