Milan Hejduk

Milan Hejduk

Datum narození: 14. 2. 1976
Přezdívka: The Duke
Místo narození: Ústí nad Labem
Váha: 86 kg
Výška: 183 cm
Profese: Profesionální hokejista
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Milan Hejduk je bývalý český profesionální hokejista, který nastupoval na postu útočníka. Rodák z Ústí nad Labem je olympijským vítězem z roku 1998 a v sezoně 2000/2001 pozvedl nad hlavu i posvátný Stanleyův pohár. Celou svou kariéru v NHL spojil s týmem Colorado Avalanche, kde dělal i kapitána.

Milan Hejduk začal profesionálně hrát hokej v Pardubicích a v roce 1994 byl draftovaný do kanadsko-americké NHL. Po celých čtrnáct sezon byl za oceánem šikovný útočník věrný týmu Colorado Avalanche, kde několik sezon zastával dokonce funkci kapitána.

K Hejdukovým největším úspěchům patří již zmíněné olympijské zlato z Nagana, kam nejdříve odcestoval jako třináctý útočník. Během turnaje ale nahradil nevýrazného Jana Čalouna a Milan Hejduk byl nakonec u zlatého a nejslavnějšího gólu českého hokeje. V památném finále proti Rusku totiž lehce tečoval střelu Petra Svobody bruslí a díky tomu ji ruský brankář nechytil. Český tým vyhrál tímto gólem 1:0 a poprvé v historii získal zlaté olympijské medaile.

Úspěchy slavil Milan Hejduk i v NHL. Kromě Stanley cupu se stal v sezoně 2002/2003 nejlepším střelcem celé NHL a vysloužil si díky tomu vzácnou trofej Maurice Richarda.

Stejně jako třeba další bývalý český hokejista, Richard Šmehlík, se Milan Hejduk rozhodl zůstat po skončení kariéry v Americe, kde má rodinu a provozuje malý zimní stadion, který v Coloradu slouží mládeži. Lední hokej hrají v USA i jeho dvě děti, dvojčata Marek a David.

 

Další Sportovci

zobrazit profil Milan Doudera
Milan Doudera
zobrazit profil Filip Hronek
Filip Hronek
zobrazit profil Lucie Eckertová
Lucie Eckertová
zobrazit profil Jakub Klepiš
Jakub Klepiš
zobrazit profil Jakub Petružálek
Jakub Petružálek
zobrazit profil Kateřina Neumannová
Kateřina Neumannová
zobrazit profil Michal Moravčík
Michal Moravčík
zobrazit profil Gabriela Capová
Gabriela Capová