Vladimír  Morávek

Vladimír Morávek

Datum narození: 9. 4. 1965
Místo narození: Moravský Krumlov
Profese: režisér
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Režisér, o kterém se mluví. Jedni ho oslavují, druzí zatracují. Jeho životním heslem je: Kdo do tebe kamenným divadlem, ty do něho alternativním.

Divadelní vzdělání získal na brněnské JAMU. Tu absolvoval v roce 1989. V letech 1989–96 byl režisérem Divadla na provázku a od roku 1997 působil jako umělecký šéf Klicperova divadla v Hradci Králové.

Za jeho uměleckého vedení bylo toto divadlo třikrát vyhlášeno „divadlem roku“, jedenáct jeho inscenací bylo nominováno na „inscenaci roku českého divadla“.

V roce 1998 získal Vladimír Morávek za projekt Noci antilop Cenu Nadace Českého literárního fondu. V povědomí divadelní veřejnosti jsou i jeho dalsí projekty Maryša, popravdě však Mařka v Divadle Na zábradlí, Hamlet, Tři sestry, Jan Antonín Pitínský jde se svou maminkou do divadla - dávají prý zas něco o Rusalce, nebo Divadlo jako mor. Za poslední inscenaci obdržel Vladimír Morávek Cenu Divadelních novin.

Mimořádného ocenění se mu dostalo na Slovensku, kde v nitranském Divadle A. Bagára nastudoval Shakespearova Macbetha s Mariánem Labudou v hlavní roli. Inscenace mu přinesla Cenu za režii v prestižní slovenské anketě DOSKY. S Čestmírem Kopeckým natočil filmy Nuda v Brně a Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště. Za první získal pět Českých lvů.

V současné době je uměleckým šéfem Divadla Husa na provázku. Pod jeho vedením toto divadlo uvedlo Sto roků Kobry, za což posbíral celkem čtrnáct nominací na Cenu Alfréda Radoka.

Slavná je jeho Perverze v Čehách nebo nedávný projekt Géniové a Podvodníci (Hommage a Miloš Forman). S představením Prase aneb Václav Havel's hunt for a pig (Píčovina úplná: Hejá hejá hejá hou!) byli v roce 2013 hosty prestižního mezinárodního festivalu v Avignonu.

Jeho nejnovějším počinem je inscenace Dokonalé štěstí aneb 1789,ve které dokázal režisér přenést vážnost své hry o revolucích i do polemických hovorů mezi diváky.

Vyšla o něm kniha U nás nudou neumřete. Má syna Alexandra a broskvovou alej u Litvínova.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Agnieszka Holland
Agnieszka Holland
zobrazit profil Pavel Čechák
Pavel Čechák
zobrazit profil David Ochman
David Ochman
zobrazit profil Robert Redford
Robert Redford
zobrazit profil Dalibor Záruba
Dalibor Záruba
zobrazit profil Anna Kohoutová
Anna Kohoutová
zobrazit profil Karel Janák
Karel Janák
zobrazit profil Irena Pavlásková
Irena Pavlásková