Mikuláš  II.

Mikuláš II.

Datum narození: 15. 5. 1868
Datum úmrtí: 17. 7. 1918
Přezdívka: Nicky
Místo narození: Jekatěrinburg, Rusko
Profese: car
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Svatý Mikuláš II. Vladimirovič, civilním jménem Nikolaj Romanov, v rodině přezdíván Nicky byl posledním ruským carem, králem polským a finským velkoknížetem. V březnu 1917 byl přinucen abdikovat.

Mikuláš II. se jako jeden ze šesti potomků narodil Marii Fjodorovně a caru Alexandrovi III. Sám se oženil po smrti svého otce s Alix Hessenskou s níž splodil čtyři dcery, Olgu, Taťánu, Marii a Anastázii. Carský pár velmi toužil po synovi a roku 1904 se jim přání splnilo. Narodil se jim Alexej.

Car miloval rodinný život a pohodlí, neměl původně v úmylsu vládnout. Navíc velmi podléhal vlivu své manželky a  sibiřskému mužikovi Grigoriji Jefimoviči Rasputinovi, skrze kterého prý promlouval Bůh a který měl jako lidový léčitel blahodárný vliv na léčení hemofilie malého careviče. V roce 1916 byl Rasputin zabit.

Car slíbil revoluční reformy, ale neměl se k tomu. V roce 1906 se stal ministrem vnitra a poté premiérem Petr A. Stolypin, který nastolil pořádek v zemi. Provedl reformy a modernizaci země. Zavedl povinnou školní docházku, úspěšně rozvíjel průmysl. Těmito úspěchy si proti sobě poštval cara. V roce 1911 ho v kyjevském divadle zastřelil student práv Bogrov, údajně policejní agent, který byl poté popraven.

1.srpna 1914 začala 1. světová válka a 15. března 1917 car abdikoval. Předal korunu svému bratrovi Michailovi, který již následujícího dne rezignoval, aniž by určil svého nástupce, čímž v Rusku skončila vláda dynastie Romanovců.

Po revoluci byla carská rodina deportována do vyhnanství na Sibiř a na jaře následujícího roku 1918 odvezli bolševici nejprve cara s carevnou a potom i jejich děti do Jekatěrinburgu. Zde byl nad carem i jeho rodinou podepsán rozsudek smrti.V noci na středu 17. července 1918 přišlo popravčí komando, odvedlo carskou rodinu do suterénu domu a všechny zastřelili. V témže roce byli zavražděni i carův bratr Michail a carevnina sestra Alžběta.

Po rozpadu Sovětského svazu Mikuláše a jeho rodinu prohlásila církev za svaté a na místě masakru byl postaven Kostel na krvi k poctě Všech svatých.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Bobby  Brown
Bobby Brown
zobrazit profil Jiří Soukup
Jiří Soukup
zobrazit profil Evelyna Steimarová
Evelyna Steimarová
zobrazit profil Jackpot Daniels
Jackpot Daniels
zobrazit profil Taylor Zakhar Perez
Taylor Zakhar Perez
zobrazit profil Dominik Feri
Dominik Feri
zobrazit profil Eva Vidlařová
Eva Vidlařová
zobrazit profil Michal Vavro
Michal Vavro