Ingvar Kamprad

Ingvar Kamprad

Datum narození: 30. 3. 1926
Místo narození: Småland, Švédsko
Profese: podnikatel
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Ingvar Kamprad je považován za jednoho z nejspořivějších miliardářů světa. Je zakladatel jedné z největších nábytkářských firem na světě a to společnosti Ikea.

Ingvar Kamprad založil společnost IKEA již ve svých sedmnácti letech a vyrábí pětinu světového nábytku. Název se skládá z prvních písmen jeho jména Ingvar, přijímení Kamprad, farmy Elmtaryd, kde se narodil a vesnice Agunnaryd, kde vyrůstal.

Ze začátku prodával všechno možné. Až po čtyřech letech k výrobě přidal nábytek a už zůstalo jen u něj. Zvolil podobnou taktiku jako Amancio Ortega Gaona v podniku Zara a to stylově a cenově dostupné. Rozhodl se vyrábět stylový nábytek za nízké ceny, aby byl přístupný širokým masám. Už od padesátých let si drží Ikea funkčnost ve stylu, že lze nábytek poskládat do plochého balení a až doma jej poskládat.

Král obchodu s nábytkem, Ingvar Kamprad, má pověst jednoho z nejspořivějších miliardářů světa. Čekává údajně až téměř do zavírací doby, aby mohl koupit zeleninu na trhu za levnější cenu. Létá zásadně ekonomickou třídou, často se stravuje v levných restauracích svého vlastního podniku IKEA a jezdí patnáct let starým Volvem.

Na druhou stranu sám Kamprad Ikeu nevlastní. Je napsána na nizozemskou nadaci Stichting INGKA, kde je předsedou. Pokud by sponzorovala charitu, byla by největší obdobnou nadací na světě. Ingvar je však chytrý a tento systém zavedl spíše kvůli daním.

Ikea na český trh vstoupila v roce 1991 a celkem má na světě 200 poboček ve třiceti zemích. Až po dvaceti letech výroby se začala pomalu rozšiřovat, nejdříve do Norska, Dánska a poté dál do světa. Profil úspěšného podnikatele má dvě skvrny. Fašismus a alkoholismus.

V roce 1994 byly zveřejněny dokumenty, po smrti švédského fašistického aktivisty Petra Engdahla, ve kterých bylo odhaleno, že se Kamprad v roce 1942 stal členem Petr Engdahlovy nacistické skupiny. Kdy Kamprad ukončil členství ve skupině není známo. Kamprad zůstal ale Engdahlovým přítelem až do začátku roku 1950. Kamprad prohlásil, že svého členství ve skupině velice lituje a považuje to za největší chybu ve svém životě. Následně napsal dopisy s omluvou všem zaměstnancům IKEA židovského původu. Alkoholismus si vypěstoval při práci s výrobci nábytku v Polsku, on však nyní prohlásil, že má konzumaci alkoholu pod kontrolou.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Tereza Vágnerová
Tereza Vágnerová
zobrazit profil Alex Čejka
Alex Čejka
zobrazit profil Grace Jones
Grace Jones
zobrazit profil Lenka Olbertová
Lenka Olbertová
zobrazit profil Katarína Hasprová
Katarína Hasprová
zobrazit profil Iva Frühlingová
Iva Frühlingová
zobrazit profil John Lennon
John Lennon