Bruce Lee

Bruce Lee

Datum narození: 27. 11. 1940
Datum úmrtí: 20. 7. 1973
Místo narození: San Francisco
Profese: herec, kaskadér
Znamení: Střelec

Životopis

Jeho hlavní poznávací znamením byl bojový výkřik a jeho doménou byla bojová umění, Bruce Lee je známí především jako popularizátor bojových umění a herec v akčních filmech.

V jeho životě hrála roly japonská okupace ale také výchova rodičů. Od 13ti let se věnoval nejen bojovému umění, ale také společenským tancům. Vyhrával i na tanečním parketu a to v tanečním stylu ča-ča. Kvůli potyčkám s policií poslali rodiče Bruce studovat do San Francisca.  Kde se živil jako  instruktor tance, následně se stal učitel bojových umění.

K filmu se dostal už v osmi letech, to bylo však s výpomocí jeho otce. Jeho cestu do Hollywoodu zařídil až kadeřník filmových hvězd Jay Sebring, seznámil Bruce s filmovým producentem Williamem Dozierem.

 

Jeho kariéra v Hollywoodu však neměl a dlouhého trvání. Během natáčení svého nejznámějšího filmu Hra smrti náhle zemřel. Po pitvě byl zjištěn otok mozku, který byl příčinou jeho smrti.

Film Hra smrti se tedy dotáčel s jiným, hercem. Záběrů s Brucem bylo zhruba pouhých 40 minut.

Jeho synem je známý herec Brandon Lee, kterého posihl podobný osud jako jeho otce. Zemřel při natáčeí kultovního filmu Vrána

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Helena Kružíková
Helena Kružíková
zobrazit profil Adam Sebastian Helcelet
Adam Sebastian Helcelet
zobrazit profil Robert Bárta
Robert Bárta
zobrazit profil Iva Uchytilová
Iva Uchytilová
zobrazit profil Václav Jiráček
Václav Jiráček
zobrazit profil Marián Geišberg
Marián Geišberg