Ladislav Gerendáš

Ladislav Gerendáš

Datum narození: 16. 12. 1946
Místo narození: Karlovy Vary
Profese: hudebník, herec
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Ladislav Gerendáš proslul jako geniální jazzový trumpetista. Popularitu mu přineslo působení ve skupině Banjo Band Ivana Mládka.

Už od mládí se Ladislav Gerendáš věnoval hudbě a jako trumpetista působil v několika kapelách hrajících zejména tradiční jazz. Jeho životní příležitost přišla počátkem 70. let 20. století, kdy začínal hrát v Banjo Bandu Ivana Mládka, kde se proslavil i jako komik ve scénkách, výstupech a mezihrách.

Gerendáš účinkoval v Ypsilonce

Po několika letech v Banjo Band se Ladislav Gerendáš od skupiny odpoutal a odešel svůj muzikantský a herecký talent rozvíjet do pražského Studia Ypsilon, kde začal hrát v roce 1981. V polovině 80. let se však opět vrátil na hudební scénu a založil si svou vlastní kapelu. Do Ypsilonky se vrátil o několik let později.

Co se týče herecké kariéry, Ladislav Gerendáš rozhodně nezahálel a střihl si pár rolí ve známých pohádkách, filmech, ale i seriálech, které se každoročně objevují na našich televizních obrazovkách. Vidět ho můžeme v pohádkách Tři veteráni (1983), S čerty nejsou žerty (1985) nebo Lotrando a Zubejda (1997).

Ladislav Gerendáš si zahrál v Ulici

Za seriálů, v nichž se Ladislav Gerendáš objevil, jsou to např. Hospoda, Ulice, Zdivočelá země nebo Špačkovi v síti času. Svůj hlas propůjčil do filmů Asterix a Galové (1967), Asterix a Kleopatra (1968) či do seriálu Byl jednou jeden vynálzce (1994).

Být jen hudebníkem a hercem ale Ladislavu Gerendášovi nestačilo. Rozhodl se pomáhat Asociaci sdružení na ochranu a rozvoj kulturních dědictví v ČR a bojovat za záchranu zdevastovaných lázeňských objektů v Kyselce u Karlových Varů. Mimo jiné v roce 2010 propůjčil svou tvář a jméno politickému uskupení Karlovarské občanské alternativy (KOA) v komunálních volbách.

Gerendáš měl dvakrát před svatbou

Rodinný život Ladislava Gerendáše je tak trochu záhadou. Nikdy se neoženil, i když se k tomu schylovalo. Poprvé v roce 1971, kdy si to dotyčná rozmyslela, a podruhé o čtrnáct let později, kdy si to pro změnu rozmyslel on.

 

 

 

 

 

Další Hudebníci

zobrazit profil Martin Rausch
Martin Rausch
zobrazit profil Pavel Vaculík
Pavel Vaculík
zobrazit profil Robert Křesťan
Robert Křesťan
zobrazit profil Jan Žižka
Jan Žižka
zobrazit profil Pavel Callta
Pavel Callta
zobrazit profil Radůza (Radka Vranková)
Radůza (Radka Vranková)
zobrazit profil Andrea Jiskrová
Andrea Jiskrová