Ivan Řezáč

Ivan Řezáč

Datum narození: 20. 2. 1955
Místo narození: Plzeň
Profese: Herec
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Ivan Řezáč, divadelní herec tělem i duší poprvé účinkoval v rozhlase, když ještě neuměl ani číst. Později z něho ale vyrostl zkušený herec, který účinkoval nejen v Národním divadle.

Tento divadelní a operní herec si svou kariéru začal budovat již v útlém dětství a to v Plzni, kde se také narodil. Vzhledem k tomu, že jeho matka byla ženou v domácnosti a otec byl jediný, kdo nosil domů peníze, rozhodli se s bratrem přivydělávat si v místním ochotnickém divadle. Otcova kariéra sice začala slibně, když se v roce 1947 stal ředitelem Ústavu moderních řečí v Plzni, velmi brzy ale musel tuto profesi opustit a přes prodavače v drogérii se potupně propracoval na středoškolského pedagoga. Měsičně vydělával kolem 1500,- což jako jediný přínos peněz do rodiny nebylo mnoho.

Jeho první mluvená role v rozhlase byla ve věku, kdy ještě neuměl ani číst a bratr ho musel jeho text naučit. Vystudoval gymnázium, na kterém učil jeho otec a po maturitě se rozhodl jít studovat na DAMU. První přijímací zkoušky mu bohužel nevyšly a podle jeho vlastních slov to bylo protože se na ně prostě nepřipravil. Na jeden rok se tedy stal loutkohercem v Plzeňském divadle Alfa a za rok zkusil přijímací zkoušky na DAMU znovu, tentokrát již úspěšně. Divadelní akademii tedy studoval v letech 1975 - 1980.

Jeho první angažmá po studiu získal v Libereckém divadle F.X. Šaldy, kam ho táhlo především jméno režiséra Miloše Horanského. Po těchto prvních zkušenostech dostal nabídku do Činoherního studia v Ústí nad Labem.

V roce 1987 se Ivan Řezáč spolu s "vlnou lidí posbíraných z různých míst a souborů, skoro jako ze smetišť českého divadla", jak uvedl v rozhovoru z roku 2006 pro Týdeník Rozhlas, dostal do Národního divadla, s nabídkou hostování ve Vasse Železnovové. Později si zahrál v několika inscenacích jako například Král Lear, Nebezpečné vztahy nebo Král Jindřich IV. Velmi pozitivně vzpomíná na svou roli Edgara v divadelní hře Král Lear režírovanou hostujícím režisérem Barry Kylem, díky kterému se dozvěděl mno nových věcí o Shakespearovi a zažil dvouapůlměsíční přednášku o anglickém divadle, na kterou, podle jeho vlastních slov, nikdy nezapomene.

Národní divadlo mu bohužel nepřinášelo pocit naplnění, ale spíše osobní nedostatečnost a proto, díky nabídce režiséra Strniska odešel do Činoherního klubu kde se mu líbila představa menšího jeviště a větší intimity.

V roce 2002 stál u zrodu Švandova divadla, kde působil až do roku 2008 a vidět jsme ho mohli v představeních Den Matky, Sen noci svatojánské nebo Žebrácká opera.

Ve stejném roce, jako bylo založeno Švandovo divadlo, založil Ivan Řezáč se svými kolegy Hůlkou a Čechem recesisticko-sportovní Unii Woodkopf Sport. Jedná se o hru, kdy si dva protivníci dají na hlavu dřevené dvoumetrové prkno, stoupnou si proti sobě a jeden druhému se snaží jeho fošnu shodit. Musí tak učinit dvakrát, aby vyhrál. Povolené jsou pouze vzájemné dotyky fošen, nikoliv soupeřových těl. Hra se odehrává v obdélníkovém hřišti o rozměrech 6-8 x 6-8m. Hru si zamiloval například herec Ivan Trojan či režisér Lukáš Hlavica.

Za postavu Arnulfa v představení Škola ženy získal v roce 2006 cenu Thálie. Poprvé byl nominován již v roce 2003 za postavu Prospera ve hře Bouře, kterou ale bohužel nezískal.

Od roku 2008 je pan Řezáč členem uměleckého souboru Divadla na Vinohradech, kde vystupuje v inscenacích Láska na Krymu, Bytná na zabití a Kdokoli.

Za svou hereckou kariéru dostal i několik menších rolí ve filmu. Spatřit jsme ho mohli jako manžela Jitky Asterové v Čarodějky z předměstí, roli dostal také v Golet v údolí.

V nynější době působí také v rozhlase kde se věnuje recitaci poezie a četbě na pokračování.

 

 

 

Další Herci

zobrazit profil Marek Němec
Marek Němec
zobrazit profil Marian Roden
Marian Roden
zobrazit profil Filip Trojovský
Filip Trojovský
zobrazit profil Kamil Halbich
Kamil Halbich
zobrazit profil Martin Havelka
Martin Havelka
zobrazit profil Josef Trojan
Josef Trojan
zobrazit profil Alena Vránová
Alena Vránová
zobrazit profil Filip Rajmont
Filip Rajmont