Albert Černý

Albert Černý

Datum narození: 17. 2. 1989
Místo narození: Třinec
Profese: zpěvák
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Albert Černý - Frontman kapely Lake Malawi a již rozpadnutých Charlie Straight. Třinecký rodák, který se snaží na české hudební scéně oživit angličtinu a prosadit se s kapelou i v Británii.

Zpěvák a kytarista indie-popové kapely Lake Malawi si vysnil hudební kariéru a míří za jasným cílem – hrát na festivalu Glastonbury v Anglii. Albert Černý původně založil kapelu Charlie Straight, která se ale rozpadla v roce 2013. Důvodem byly neshody o směřování kapely mezi jednotlivými členy.

ALBERT ČERNÝ - ROZHOVOR NAJDETE ZDE>>

Kapelu Charlie Straight založil s kamarády, které potkal během studia. Na gymnáziu v Třinci potkal baskytaristu Jana Ciencialu a na hudební škole pak klavíristu Michala Šupáka a bubeníka Pavla Pilchu. Právě bubeník Pavel Pilcha je nyní součástí nové kapely Lake Malawi, kde kromě něj a Alberta Černého hrají na kytaru a baskytaru Patrik Karpentski a na klávesy a kytaru Jeroným Šubrt.

Albert Černý je jedním ze zpěváků, kteří dávají přednost angličtině před mateřskou češtinou. Podobně jako například Matěj Ruppert s Monkey Business Aktuálně studuje překladatelství a tlumočnictví v Olomouci. O tom, že bude jednou tvořit v angličtině, se rozhodl na střední škole, kde mu tehdejší profesorka anglického jazyka řekla, že nikdy nebude mít tak dobrý přízvuk, aby potlačil třinecký dialekt. A on to nakonec dotáhl s kapelou až do rádia BBC, kde zahráli živě a jejich angličtina nebyla od rodilého mluvčího nijak odlišná.

Zpěváka většinou reprezentuje a odlišuje především hlas. Albert Černý si ale ještě ke svému výjimečnému hlasu vytvořil i jedinečnou image. Tričko, upnuté kalhoty, barevné ponožky a boty do špičky, přesně tak uvidíte Alberta na pódiu. Vytříbený styl souvisí s kariérou návrhářky jeho sestry Karolíny Černé, která ho v oblékání určitě inspiruje. Dlouhá ofina padající do čela, úsměv na tváři a ladné tóny kytary, tím vás zpěvák upoutá na první pohled.

Mezi největší úspěchy dosavadní kariéry lze počítat ocenění Anděl 2009, kde vyhrála kapela Charlie Straight album roku. Porazili například Miroslava Žbirku nebo Tomáše Kluse. Dále dvě vítězství v anketě Slavík a ocenění MTV. S kapelou Charlie Straight pak také předskakovali Red Hot Chilli Peppers. S Lake Malawi zatím stihli předskakovat kapele Thirty Seconds To Mars na vyprodaném pražském koncertě a v britském rádiu BBC měli vlastní live session.

O ALBERTOVI ČERNÉM ČTĚTE ZDE>>

V sedmé řadě úspěšné show TV Nova Tvoje tvář má známý hlas (2020) Albert Černý přijal nabídku stát se jedním z osmi soutěžících.

 

 

Další Zpěváci

zobrazit profil Elvis Presley
Elvis Presley
zobrazit profil Viktor Sodoma
Viktor Sodoma
zobrazit profil Michal Horák
Michal Horák
zobrazit profil Lucie Bílá
Lucie Bílá
zobrazit profil Markéta Konvičková
Markéta Konvičková
zobrazit profil Bobby  Brown
Bobby Brown
zobrazit profil Eminem (Marshall Matthers)
Eminem (Marshall Matthers)
zobrazit profil Šárka Rezková
Šárka Rezková