Pavla Břínková

Datum narození: 15. 9. 1949
Místo narození: Praha
Profese: zpěvačka, herečka
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Pavla Břínková, operetní a muzikálová diva s tragickým osudem, byla víc než 45 let neodmyslitelně spjata s prkny Hudebního divadla Karlín.

Pavla Břínková ztvárnila několik nezapomenutelných muzikálových a operetních rolí. Zpěv a divadlo byly pro ni vším. Především útěchou a terapií po tragických událostech, které provázely tuto zpěvačku po celý život. Již počátek jejího života, kdy byla tzv. „náhradou“ za zesnulého bratříčka. Poté následoval v jejím životě šok. Se svým prvním manželem se jim narodila dcera Pavlína, která týden po narození zemřela. Po této tragédii se její první manželství rozpadlo. Vdala se po druhé a narodil se jí syn Pavlík, který ve svých 20ti letech zemřel při autonehodě. Svůj vlastní život si nevzala jen díky svému třetímu manželovi MUDr. Tomášovi Terčovi a synu Lukášovi.

Co se týče její kariéry, vystudovala Pražskou konzervatoř obor operní zpěv. Ještě jako studentka udělala Pavla Břínková konkurz do Hudebního divadla Karlín a získala hlavní roli v muzikálu West Side Story. Na prknech Hudebního divadla Karlín působila celých 20 let, dokud neodešla z důvodu působení nového ředitele divadla Zdeňka Pospíšila, který vyvolal se souborem ostré spory, a který se nakonec v divadle zastřelil. Během Karlínské kariéry si zahrála a zazpívala celkem ve čtyřiceti představeních. Například Netopýr, Polská krev, Veselá vdova, Mam´zelle Nitouche atd. Ve filmu dostala jedinou velkou roli a to v dávno zapomenutém snímku Příhody pana Příhody. Nemohla chybět ani v dramaturgii zábavného pořadu Televarieté (který moderovala dvojice Jiřina Bohdalová a Vladimír Dvořák), a který se natáčel právě v Hudebním divadle Karlín. Další kariérní záležitostí, kterou se dostala do povědomí, jsou gramofonové nahrávky Kouzelný svět operety a Chtěla bych tančit jen.

Po odchodu z divadla dostala spousty zajímavých nabídek například z Brna, Ostravy a Olomouce a stala se z ní umělkyně na volné noze. Roku 2007 se Pavla Břínková na jeviště Hudebního divadla Karlín vrátila, a to díky roli kněžny Anhilty v operetě Čardášová princezna, za kterou dostala Cenu Thálie.

V Karlínském divadle hostovala například v muzikálech CarmenLucií Bílou, Jiřím Kornem a Dashou, v operetách Polská krev a Mam´zelle Nitouch s kolegou Marianem Vojtkem atd. V březnu 2017 Pavla Břínková obdržela Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v muzikálu. 

 

Další Zpěváci

zobrazit profil Rytmus (Patrik Vrbovský)
Rytmus (Patrik Vrbovský)
zobrazit profil Vladimír Šafránek
Vladimír Šafránek
zobrazit profil Václav Neckář
Václav Neckář
zobrazit profil Jana Kociánová
Jana Kociánová
zobrazit profil Mariah Carey
Mariah Carey
zobrazit profil Michaela Nosková
Michaela Nosková
zobrazit profil Helena Vondráčková
Helena Vondráčková
zobrazit profil Robbie Williams
Robbie Williams