Fotka není dostupná

Viggo Mortensen

Datum narození: 20. 10. 1958
Místo narození: New York
Profese: herec, malíř, básník, hudebník, fotograf
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Viggo Peter Mortensen Jr. je americký herec, básník, malíř, hudebníka a fotograf, který mluví plynule anglicky, španělsky, dánsky a má znalosti francouzštiny, italštiny, švédštiny a norštiny.

Své severské jméno i příjmení zdědil po otci, dánském ekonomovi domestikovaném v New Yorku. Má dva mladší bratry. Rodina hodně cestovala s otcem za prací do Venezuely a Argentiny. V roce 1969 se jeho rodiče rozvedli, načež Viggova matka vzala své tři chlapce zpět do Watertownu (New York). Viggo si ale Jižní Ameriku zamiloval a je ohromný fanoušek argentinského fotbalového týmu San Lorenzo.

Pracoval jako číšník a barman, prodával zmrzlinu a stěhoval nábytek, neboť si potřeboval vydělat na koníčky, které ho pohltily už v dětství: malování, fotografování, psaní poezie a jazz.

Přestože jeho první filmová role byla malá, podařilo se mu ji získat ve velmi úspěšném kriminálním dramatu s Harrisonem Fordem Svědek.

Významnou roli získal v dramatu a režijním debutu Seana Penna Indiánský posel, kde si zahrál vietnamského veterána po boku Davida Morseho. O dva roky později si zahrál s hereckou legendou Al Pacinem v kriminálním dramatu Carlitova cesta. S dalšími hereckými osobnostmi Genem Hackmanem a Denzelem Washingtonem hrál v thrilleru Krvavý příliv.

Výraznější průlom ve Viggově herecké kariéře znamenalo drama Portrét dámy s Nicole Kidman a Johnem Malkovichem, kde se Viggo objevil ve vedlejší roli nápadníka Nicole Kidman. S další sexy hollywoodskou celebritou Demi Moore si zahrál v akčním vojenském filmu "G.I. Jane". Jen o rok později získal významnou roli v thrilleru Dokonalá vražda spolu s Michaelem Douglasem a Gwyneth Paltrow.

Největší průlom v jeho kariéře nastal, když získal roli Aragorna v trilogii J.R.R.Tolkiena Pán prstenů. Celá trilogie se natáčela na Novém Zélandu 18 měsíc. Učil se také jazyk Maori během natáčení. Viggo se do své postavy vžil natolik, že jako jediný nátáčel své scény s opravdovým mečem. 

 

Další Herci

zobrazit profil Mark Kristián Hochman
Mark Kristián Hochman
zobrazit profil Lubomír Kostelka
Lubomír Kostelka
zobrazit profil Alan Ritchson
Alan Ritchson
zobrazit profil Ryan Gosling
Ryan Gosling
zobrazit profil Anežka Rusevová
Anežka Rusevová
zobrazit profil Emília Vášáryová
Emília Vášáryová
zobrazit profil Ulrike Kotajná
Ulrike Kotajná