Filip IV. Španělský

Filip IV. Španělský

Datum narození: 30. 1. 1968
Místo narození: Madrid, Španělsko
Profese: král
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Filip IV. Španělský usedl na trůn 19. června 2014, po abdikaci krále Juana Carlose I. O královské povinnosti se dělí se svou ženou, královnou Letizii Španělskou.

Filip IV. Španělský společně se svou manželkou královnou Letizií tvoří oblíbený pár španělského lidu. Stejně jako britská královna Alžběta II. či princ William a princezna Kate, jsou španělští monarchové známí po celé Evropě coby zástupci moderní urozené smetánky.

Filip, v té době následník trůnu a asturský kníže, vystudoval prestižní univerzity v USA, Kanadě a ve svém rodném Španělsku - na těchto školách se věnoval vojenskému vzdělání. Před usednutím na španělský trůn byl mimo jiné podplukovníkem generálního štábu španělské armády i podplukovníkem generálního štábu vzdušných sil. Po usednutí na trůn 19. června 2014 se stal vrchním velitelem španělské armády. Vystudoval také právo a mezinárodní vztahy.

Po dlouhém staromládežnickém životě, během kterého Filipa provázely neoficiální partnerky a milenky, se v roce 2003 zasnoubil s redaktorkou a moderátorkou televizních zpráv Letizií Ortizovou. V roce 2004 proběhl oficiální obřad v Almudenské katedrále v Madridu. V roce 2014, kdy se manželé stali španělskými panovníky, oslavili desáté výročí sňatku. Během jejich společného života se jim narodily dvě dcery, prvorozená Leonor a druhorozená Sofie.

 

Další Politici

zobrazit profil Jaromír Kohlíček
Jaromír Kohlíček
zobrazit profil Marie Pěnčíková
Marie Pěnčíková
zobrazit profil Ilona Mauritzová
Ilona Mauritzová
zobrazit profil Jaroslava Němcová
Jaroslava Němcová
zobrazit profil Jiří Domlátil
Jiří Domlátil
zobrazit profil Daniela Kovářová
Daniela Kovářová
zobrazit profil Romana Bělohlávková
Romana Bělohlávková
zobrazit profil Jan Kněžínek
Jan Kněžínek