Fotka není dostupná

Erich Fromm

Datum narození: 23. 3. 1900
Datum úmrtí: 18. 3. 1980
Místo narození: Frankfurt nad Mohanem, Německo
Profese: psycholog, sociolog, filosof
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Erich Fromm byl nejen jedním ze zakladatelů kulturní psychoanalýzy, ale také výrazným a vlivným intelektuálem, jehož srozumitelná díla se dodnes považují za bestsellery.

„Bez lásky by lidstvo nemohlo žít ani den.“

Erich Seligmann Fromm se původně sice toužil stát rabínem - narodil se v židovské rodině, ale nakonec ho osud zavedl na úplně opačnou stranu. Svoje vysokoškolské vzdělání započal v roce 1918 dvěma semestry studií práv na Frankfurtské univerzitě. Posléze začal studovat psychiatrii, sociologii a filosofii na univerzitách v rodném městě, Heidelbergu a v Mnichově. Doktorát filosofie získal na univerzitě v Heidelbergu, především díky svému výzkumu v oblasti psychoanalýzy.

V roce 1926 se Erich Fromm oženil s psychoanalytičkou Friedou Reichman, s kterou do té doby spolupracoval. Společně se poté odklonili od judaismu. Celý život se věnoval studii psychologie a psychiatrie. V roce 1927 se poprvé začal věnovat a hlásit k Freudově psychoanalýze.

V roce 1930 ukončuje studia a otevírá si vlastní praxi. V roce 1931 ale bohužel onemocní tuberkulózou. Hlavní důvod to asi není, ale také kvůli nemoci, se odstěhuje od manželky a nadále se zdržuje převážně v městě Davose.

Po vítězství hitlerovského fašismu je nucen emigrovat do USA a začíná působit na univerzitách v Michiganu a v New Yorku - americké občanství dostal v roce 1940. Během pobytu v USA se znovu u Ericha Fromma projeví staré nemoci. I přesto nadále pracuje a vydává svoje stěžejní díla jen v angličtině (Strach ze svobody, Člověk pro sebe).
Po rozvodu s první manželkou si v roce 1944 bere emigrantku Henny Gurlandovou, s kterou se za několik let přestěhuje do města Ciudad de Mexico v Mexiku, kde vyučuje na univerzitě a otvírá si znovu praxi. Roku 1952, rok po nečekané smrti druhé manželky, se opět žení s Američankou Annis Freeman a společně se stěhují do blízkosti mexického hlavního města, do Cuarnavaca.

Přibližně v 65 letech odchází Erich Fromm do důchodu, ale nadále se věnuje mírovému hnutí - s kterým začal díky své druhé manželce, především se orientuje na vietnamskou válku. V roce 1966 vydává knihu Budete jako Bůh, kde zkoumá náboženské zkušenosti a vývojová stadia náboženství. Po srdečním infarktu se rozhodne na delší dobu odcestovat nazpět do Evropy. V roce 1968 dopisuje spis Naděje revoluce, ale v důsledku vítězství prezidenta Nixona v USA a také kvůli zdravotním problémům, se přestává věnovat politickým aktivitám. V tomto roce začíná pracovat na teorii agresivity.

V roce 1970 vydává knihu Anatomie lidské destruktivity. Natrvalo se stěhuje do švýcarského Ticinu. Pracuje na díle Mít nebo být, které vydává roku 1976. Toto dílo se stává kultovním a velmi pozitivně přijímaným především v Německu a Taliánsku.

V roce 1977 překonává další srdeční infarkt. V Německu a Taliánsku se stává vedoucí osobností alternativního hnutí. Další rok, po třetím infarktu, ale ztrácí všechny síly, natož tvořivé. 18. března 1980, po čtvrtém infarktu, umírá. Je zpopelněn a pochován ve švýcarské Bellinzone.

 

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Aleš Petráš
Aleš Petráš
zobrazit profil Markéta Hrubešová
Markéta Hrubešová
zobrazit profil Daria Kashcheeva
Daria Kashcheeva
zobrazit profil Ingvar Kamprad
Ingvar Kamprad
zobrazit profil Petr Vondráček
Petr Vondráček
zobrazit profil Zuzana Slavíková
Zuzana Slavíková
zobrazit profil François Hollande
François Hollande