Petr Zelenka

Petr Zelenka

Datum narození: 26. 2. 1976
Přezdívka: heparinový vrah
Profese: odsouzený vrah
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Jako heparinový vrah se zapsal do historie Petr Zelenka, poté co jako nemocniční ošetřovatel pomocí heparinu zabil několik lidí.

Petr Zelenka byl odsouzen k doživotnímu trestu za spáchání sedmi vražd a deseti pokusů o vraždu. Své oběti zabíjel tak, že jim podával lék heparin, který snižuje krevní srážlivost. Jedna z největších kauz českého zdravotnictví se odehrála v roce 2006 na anesteziologicko - resuscitačním oddělení v Havlíčkově Brodě. Počtem obětí se Zelenka řadí mezi špičku sériových vrahů v České republice.

Zrůdné počínání heparinového vraha Zelenky odhalil primář nemocnice Pavel Longin, který při kontrole zdravotní dokumentace zjistil, že u většiny případů záhadného krvácení byl zmíněný zdravotník Petr Zelenka. Následně s ošetřovatelem rozvázala nemocnice pracovní poměr a podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Petr Zelenka nastoupil po svém vyhazovu z Havlíčkova Brodu do nemocnice v Jihlavě. Zde však ve vraždění dále nepokračoval.

Petr Zelenka se ke všemu přiznal. Dne 21. února roku 2008 byl odsouzen k vyjímečnému trestu odnětí svobody na doživotí. Petr Zelenka měl aplikovat heparin bezmocným lidem v těžkém zdravotním stavu. Někteří odborníci však jeho účast na úmrtí pacientů zpochybňují. Velmi častým předmětem diskuzí se stala otázka, zdali mohla nemocnice zakročit dříve. 

Příběh heparinového vraha Petra Zelenky se stal inspirací pro psychiatra Miroslava Skačáni, který napsal román Vraždy ze závisti. Tento román se stal předlohou k filmu Hodinu nevíš, který natočil Dan Svátek. Hlavní roli vraha - ošetřovatele zde stvárnil Václav Jiráček.

 

 

Další Ostatní

zobrazit profil Jiří Milek
Jiří Milek
zobrazit profil Miroslav Kalina
Miroslav Kalina
zobrazit profil Vladimír Boštík
Vladimír Boštík
zobrazit profil Michal Kostovčík
Michal Kostovčík
zobrazit profil Miloslava Kalibová
Miloslava Kalibová
zobrazit profil Pavel Šámal
Pavel Šámal
zobrazit profil Vítek Fiala
Vítek Fiala