Adrien Brody

Adrien Brody

Datum narození: 14. 4. 1973
Místo narození: New York City, New York, USA
Profese: herec
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Adrien Brody je americký herec, který měl k umění blízko již od dětství. Svými vynikajícími hereckými výkony postupně vystoupal až na vrchol, a po snímku Pianista (2002) ukázal světu, že v herecké branži patří mezi absolutní špičku.

Adrien už jako dítě bavil své kamarády na narozeninových oslavách svými kouzelnickými vystoupeními jako „Amazing Adrien“. Protože jeho rodiče, známá fotografka Sylvia Plachy a učitel dějepisu Elliot Brody měli k umění blízko a byli jeho prvními diváky, malého Adriena v herectví podpořili. Nastoupil proto na prestižní střední školu The High School for the Performing Arts a poté na American Academy of Dramatic Arts.  Adrien ale chodil už na základní škole do speciální herecké třídy. "Bylo to super, ve třídě bylo deset holek a jenom tři kluci. Neměl jsem vůbec problém se před nimi předvádět. Rodiče mi vždycky říkali, abych se nestyděl. Byl jsem trochu zlobivé dítě a měl jsem obrovskou fantazii. Všechno, co jsem zažil, jsem si znovu přehrával, když jsem byl sám." Už v dospívajícím věku se objevil v několika divadelních představeních a televizních seriálech, například v  sitcomu Annie McGuire (1988).

Stanovil si ale větší cíl, a to Hollywood. Proto se v roce rozhodl zkusit štěstí a svůj rodný New York vyměnil za Los Angeles.Pro Adriena nebyly začátky v jeho herecké kariéře lehké, tak jako pro většinu nováčků v Hollywoodu. Najít práci bylo v tak konkurenčním světě dlouho těžké, a nepomohla tomu ani jeho nehoda na motorce, při které se ošklivě zranil. Po návratu z nemocnice mu ale přišla první zajímavá nabídka. Režiséf Steven Soderbergh si ho vybral do filmu King Of The Hill (1993), kde zaujal kritiku. Následovaly další nabídky, a Adrien si zahrál například ve filmu Střela (1996), The Last Time I Committed Suicide (1997)nebo Restaurant(1998), kde si zahrál barmana. Od snímku Tenká Červená linie od režiséra Terrenca Malicka (1998) si Adrien sliboval mnoho, avšak mu přinesla spíše zklamání. I přesto, že se na roli pečlivě připravoval, většina scén, kde ztvárňuje desátníka Fifea, byla vystřižena. Adriena na slavnostní premiéře čekal šok. "Měl jsem chuť se vším praštit a jít dělat číšníka," přiznal později.

Adriena ale zlost brzy vyprchala a u filmu se rozhodl zůstat. Po jeho "nešťastné roli" desátníka nezůstal nepovšimnut, následoval snímek Harrisonovy květy(2000), kde ve válečném prostředí ztvárnil tentokrát reportéra Kyleho Morrise. Pozitivní ohlas kritiků dostal ve filmech Krvavé léto v New Yorku (1999) a Nespoutaná volnost (1999). Životní role ho ale teprve čekala.

V roce 2002 si ho režisér vybral do filmu Pianista. Adrien vyhrál konkurz na hlavní roli Wladyslawa Szpilmana, o kterou se ucházelo přes 1400 herců. Na tuto roli se herec připravoval s neuvěřitelnou pečlivostí. Kvůli své přípravě se rozešel se svou dlouholetou přítelkyní a dobrovolně se izoloval od civilizace, aby pochopil pocity jako je zoufalství, samota, beznaděj a strach. Během své několikaměsíční přípravy na roli zhubl herec 13 kilo. Na samotě, kam odjel, se naučil perfektně hrát na klavír, aby co nejpřesvědčivěji ztvárnil roli polského klavíristy.  Jeho výkon se stal jedinečným, o čemž svědčí celá řada cen, jimiž byl za svůj výkon odměněn.  Mezi ně patří nejprestižnější cena Oscara za Hlavní mužský herecký výkon.  Ve svých tehdejších 29 letech se stal historicky nejmladším držitelem pozlacené sošky v této kategorii. Za svoji dojemnou řeč při přebírání nejprestižnějšího hereckého ocenění na světě si od obecenstva v sále vysloužil ovace ve stoje.

Pečlivou přípravu na své role nepodceňoval ani u dalších filmů. Na snímek Vesnice (2004)se s celým týmem připravoval tři týdny na farmě v Pensylvánii, a na snímek Svěrací kazajka (2005) se nechal spoutávat a zavírat do schránek.  Adrien Brody si zahrál v dalších mnoha filmech nejrůznějších žánrů. Mezi ně patří například hlavní mužská role ve filmu King Kong (2005) od režiséra Petera Jacksona, Cadillac Records (2008), Půlnoc v Paříži (2011), Detachment (2011), kde perfektně ztvárnil asociálního učitele s problematickou minulostí, nebo například Third Person (2013). V komediální snímku režírovaným Wesen Andersonem, Grandhotel Budapešt (2014), si Adrien zahrál roli hlavního záporáka Dmitriho, do které skvěle zapadl.

Časopis Esquire vyhlásil Adriena jako nejlépe oblékaným mužem v Americe. Inspiruje se luxusní pánskou značkou Ermenegildo Zegna, jíž propůjčil svou výraznou tvář a na jejíž oblečení dělá reklamu. Adrien se řadí k fanouškům italského fotbalu a každým rokem tráví většinu léta ve své letní residenci na Sardínii. Tohoto charizmatického herce v budoucnosti uvidíme například ve snímcích Septembers of Shiraz, Manhattan Nocturne, Banking on Mr. Toad nebo v historickém filmu Emperor natáčeném v České republice. Adrien Brody se řadí k hercům, na jejichž výkon je spolehnutí, a proto se již nyní můžeme těšit, čím nás herec překvapí.  

 

Další Herci

zobrazit profil Matt  Czuchry
Matt Czuchry
zobrazit profil Jana Kopecká
Jana Kopecká
zobrazit profil Katarína Paveleková
Katarína Paveleková
zobrazit profil Martin Havelka
Martin Havelka
zobrazit profil Daniela Choděrová
Daniela Choděrová
zobrazit profil Lindsay Lohan
Lindsay Lohan
zobrazit profil Anna Klausnerová
Anna Klausnerová