Jim Carrey

Datum narození: 17. 1. 1962
Místo narození: Kanada
Výška: 188 cm
Profese: herec, komik

Související celebrity

Životopis

Jim Carrey se stal jedním z nejlépe placených hollywoodských herců. Zařadil se mezi největší komiky všech dob.

James Eugene Carrey, známý jako Jim Carrey, se narodil jako nejmladší ze čtyř dětí. Nevyrůstal rozhodně v žádném blahobytu. Od dětství pracoval, aby rodině finančně přispěl, a jednu dobu bydlel i v karavanu. Pracoval osm hodin po škole, ale kvůli špatné finanční situaci v rodině nedostudoval a v šestnácti letech školu opustil.

Jim Carrey začínal v propadácích

Již od dětství se projevoval Jimův talent, byl extrovert a jako malý se vzhlédnul v komikovi Jerry Lewisovi. Už v patnácti letech okusil prkna zábavných klubů v Kanadě a v sedmnácti letech se rozhodl zkusit štěstí v Los Angeles. Od roku 1983 se začal zajímat o film, ale první snímky, kde byl obsazený, se nedočkaly žádných velkých ohlasů.

Následovalo ještě několik propadáků a Jim Carrey si vyzkoušel svou první hlavní roli. Bylo to v upírské komedii Once Bitten, která nesklidila žádný obrovský úspěch, ale byla význačně lepší než snímky předešlé. Ve filmu Peggy Sue Got Married sice hrál malou roli, ale tento film mu otevřel brány Hollywoodu.

Carrey zazářil jako zvířecí detektiv

Dostal šanci od velikána Clinta Eastwooda ztvárnit některé drobné role v jeho filmech. Nebyly to přelomové snímky, ale Jim Carrey nabral mnoho zkušeností. Velký zlom v jeho kariéře přišel s filmovým trhákem, komedií Ace Ventura: Zvířecí detektiv. Tam v roce 1994 zazářil po boku Courteney Cox.

Komedie vydělala 72 milionů. Z filmu se stal kult a z herce Hollywoodská hvězda. Svou slavnou mimiku Jim Carrey předvedl téhož roku i v komediích Maska, Blbý a blbější nebo o rok později v pokračování svého kariérního zlomu, Ace Ventura 2: Volání divočiny. Další z filmových hitů, kde v té době exceloval, byl film Batman Navždy, v němž ztvárnil postavu padoucha Otazníka.

Jim Carrey dostal dva Zlaté glóby

V dramatickém snímku Truman Show Jim Carrey ukázal, že není jen skvělým komikem, ale zvládne i seriozní role. Za film získal svůj první Zlatý glóbus a oslovil jej režisér Miloš Forman s nabídkou hlavní role ve filmu Muž na měsíci. Role Andy Kaufmana mu přinesla druhý Zlatý glóbus.

Jim Carrey má dceru Jane z manželství s herečkou Melissou Womer, ale také si liboval v partnerství s dalšími kolegyněmi. Rok byl ženatý s herečkou Lauren Holly, se kterou hrál ve filmu Blbý a blbější. Randil např. s Renée Zellweger, s níž se na place potkal při natáčení filmu Já, mé druhé já a Irena.

Falešný Carrey na Českém lvu

V roce 2015 se v Čechách rozšířila informace, že Jim Carrey navštívil udílení Český lvů. Tato záhada byla ovšem jedním z vtípků baviče Kamila Bartošky, který napálil i samotného Jana Svěráka.

 

Články o celebritě

Miloš Forman (†86) před 5 lety podlehl zápalu plic: Rodina se sejde na hřbitově Miloš Forman (†86) před 5 lety podlehl zápalu plic: Rodina se sejde na hřbitově Uplynulo přesně 5 let ode dne, kdy svět opustil oscarový režisér Miloš Forman (†86). „Pojedeme za ní... číst článek
Historie filmových cen: Český lev zařval už potřicáté! Historie filmových cen: Český lev zařval už potřicáté! Za 30 let se Český lev hodně proměnil. Z Lucerny se přesunul do Rudolfina, soška změnila vzhled, mod... číst článek
Zpěvák Elton John (75) následuje další celebrity: Odchod kvůli Muskovi! Zpěvák Elton John (75) následuje další celebrity: Odchod kvůli Muskovi! Britský hudebník Elton John se stal další celebritou, která oznámila, že opouští twitter poté, co so... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Marilyn  Monroe
Marilyn Monroe
zobrazit profil James McAvoy
James McAvoy
zobrazit profil Otakar Brousek starší
Otakar Brousek starší
zobrazit profil Aunjanue Ellis
Aunjanue Ellis
zobrazit profil Simona Kollárová
Simona Kollárová
zobrazit profil Robert  Mikluš
Robert Mikluš
zobrazit profil Javier Bardem
Javier Bardem
zobrazit profil Ladislav Županič
Ladislav Županič