Zdeněk Vocásek

Zdeněk Vocásek

Datum narození: 25. 5. 1961
Profese: vrah odsouzený na doživotí
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Zdeněk Vocásek, dvojnásobný vrah, se stal posledním Čechem odsouzeným k trestu smrti.

Jen o vlásek unikl oprátce, když 2. května 1990 byl trest smrti zrušen. Zdeněk Vocásek se tak stal posledním Čechem odsouzeným k absolutním trestu a zároveň prvním, kdo si odpykává doživotní trest.

Vocásek spáchal i pokus o vraždu

S IQ 77 vychodil zvláštní školu. Již v mládí měl Zdeněk Vocásek co dočinění se zákonem a byl čtyřikrát soudně trestán. Podle psychologů má poruchu osobnosti, avšak v době vražd netrpěl duševní chorobou jako takovou. Jeho jediným zájmem byla kynologie.

Odsouzen byl za dvojnásobnou vraždu a pokus o vraždu. Jeho bezbranné oběti spojovala vášeň k alkoholu a také vyšší věk. Zdeněk Vocásek vraždil pro vidinu peněz. Zadržen byl 5. dubna 1987 v pozdních nočních hodinách, kdy se chtěl zbavit vražedné zbraně a peněženky své oběti.

Na vraždu, kterou Zdeněk Vocásek spáchal o tři měsíce dříve, přišli policisté díky osobnostním podobnostem obětí. Na děsivosti jeho činům přidává, že první muž, kterého utloukl a ubodal šroubovákem, byl nevidomý.

Ve vězení začal Vocásek věřit v Boha

Později se Zdeněk Vocásek doznal i k pokusu o vraždu. Oběť ale díky přivolaným lékařům útok přežila. Po dvaceti letech strávených v jedné z nejpřísnějších věznic Mírov, si zažádal o podmíněné prominutí trestu. Šumperský soud však 4. října 2007 jeho žádost zamítl.

Během odpykávání svého trestu se Zdeněk Vocásek stal silně věřícím. Jako jeden z důvodů v žádosti o podmíněné propuštění uvedl, že se chce starat o těžce nemocnou matku. "Nechceme ho tady!"  Řekl ale jeho otec s dodatkem, že i po takové době se stále stydí podívat lidem do tváře.

 

Další Ostatní

zobrazit profil Jiří Dienstbier starší
Jiří Dienstbier starší
zobrazit profil Jan Zahradníček
Jan Zahradníček
zobrazit profil Quentin Tarantino
Quentin Tarantino
zobrazit profil Markéta Pekarová Adamová
Markéta Pekarová Adamová
zobrazit profil Sandra Flemrová
Sandra Flemrová
zobrazit profil Lady Dee Drahomíra Jůzová
Lady Dee Drahomíra Jůzová
zobrazit profil Jordan James Parker
Jordan James Parker