David Berdych

David Berdych

Profese: odsouzený za zločiny gangu, který vedl

Související celebrity

Životopis

David Berdych stál v čele vyděračského gangu napojeného na policii. Jeho počínání se stalo námětem seriálu Expozitura.

Vraždy, vydírání, loupeže, přepadení a únosy. Působení Berdychova gangu se řadí mezi největší případy organizovaného zločinu v České republice. Propojení podsvětí a vlivných lidí z řad policie bylo ojedinělé. Berdychovi lidé z podsvětí se vydávali za příslušníky policie, k čemuž měli k dispozici pravé uniformy, výzbroj i odznaky. Vyděračský gang za pomoci policie však trestnou činnost páchal, místo aby jí předcházel. Během svého působení si zločinci přišli na více než sto milionů korun. Obžálováno nebo obviněno bylo přes padesát lidí.

Berdych pracoval u Ivana Jonáka

David Berdych se narodil v Praze roku 1973. Pracoval jako vyhazovač v baru Discoland Sylvia. Majitelem baru byl Ivan Jonák, který byl odsouzený za objednávku vraždy své ženy. V baru kde pracoval, se cházeli lidé z podsvětí.

O získání důležitých kontaktů tak David Berdych neměl nouzi. Když zrovna nebyl vyhazovačem, vymáhal dluhy nebo přepadával kamiony. Spolupráce s policií mu nebyla cizí už v této době, kdy byl takovým menším policejním informátorem. Podílel se také na vraždě zlatníka Václava Tomana.

Berdychův gang kryli policisté

Velkou roli v kauze Berdychova gangu hraje Odbor boje s organizovaným zločinem. Díky němu byli zločinci kryti a David Berdych byl pravidelně informován o průběhu vyšetřování. Berdych neváhal pro zametení stop obětovat i lidi ze svých řad. Jedním z nich byl Miroslav Houdek, který pak svou výpovědí dopomohl k dopadení členů gangu.

Hlavní práci ale odvedli Helena Kahnová a Tomáš Gregor, dva zaměstnanci OBOZu, kterým se podařilo nekalé praktiky policie odhalit. Ve filmové verzi pak Kahnovou skvěle ztělesnila herečka Hana Vagnerová.

David Berdych si odseděl 11 let

V říjnu 2006 byl David Berdych odsouzen k devíti letům vězení. Pak se přidaly další rozsudky a celkem měl strávit za mřížemi 15 let.

V červnu 2015 byl David Berdych na základě rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 6 podmíněně propuštěn na svobodu se sedmiletou zkušební dobou. Celkem si tak v base odseděl 11 let.

 

Další Ostatní

zobrazit profil Kateřina Cajthamlová
Kateřina Cajthamlová
zobrazit profil Viktor Orbán
Viktor Orbán
zobrazit profil Jiří Kohoutek
Jiří Kohoutek
zobrazit profil Jan Grolich
Jan Grolich
zobrazit profil Eva Jurinová
Eva Jurinová
zobrazit profil Jaroslav  Menšík
Jaroslav Menšík
zobrazit profil Pavel Jelínek
Pavel Jelínek