Chad Kroeger

Chad Kroeger

Datum narození: 15. 11. 1974
Místo narození: Hanna, Alberta, Kanada
Výška: 185 cm
Profese: zpěvák, skladatel, kytarista, producent
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Chad Kroeger je frontmanem jedné z komerčně nejúspěšnějších kanadských skupin Nickelback. V roce 2013 se oženil se zpěvačkou Avril Lavigne. Kapelu proslavil hit How you remind me.

Chad Kroeger, celým jménem Chad Robert Turton-Kroeger měl hudbu v krvi již od narození.  Jeho babička hrála na bicí, dědeček na baskytaru. Matka Debbie je dokonce učitelkou klavíru. Pravděpodobnost, že se v budoucnu zaměří jiným směrem než hudebním, tak byla velmi nízká. Na kytaru se začal učit hrát v okamžiku, kdy ji dostal ke svým třináctým narozeninám.

Dětství zpěvák neměl vůbec lehké. Když mu byli dva, jeho otec opustil rodinu. Jeho matka začala pít, a když Chadovi bylo 14, šla na odvykačku . Chad začal přepadávat kamiony, prodával drogy a kradl, aby si měl z čeho koupit jídlo a vstupenku na Metallicu. Před policií vždy utíkal a tak se opakovaně vracel do pasťáku. Chad musel svědčit u soudu, protože byl svědkem brutální vraždy, která se stala u nich v ulici a kterou na vlastní oči viděl. Další rána osudu přišla, když se v osmnácti letech dozvěděl, že jeho bratr Mike je nevlastní.
Městečko Hanna, ve kterém s bratrem vyrůstali, mělo jen tři tisíce obyvatel a nebylo zde moc co dělat, tak se rozhodli, že zkusí založit kapelu a vyplní tak volný čas. Začali si říkat The Village Idiots a do skupiny přizvali bratrance Brandona, který hrál na bicí a kamaráda Ryana, klávesistu a kytaristu. V repertoáru měli převážně cover verze Metallicy a Led Zeppelin. Pak se přestěhovali do Vancouveru, ale aby mohli natočit CD, potřebovali ještě spoustu peněz. Chad proto začal brát všechny pracovní nabídky, které se naskytly a živil se naráz jako skladník, malíř, pokladač střech a DJ. Pracoval i v telemarketingu, kde jak sám říká, „vysával peníze ze stařenek“.

S nevlastním otcem si Kroeger moc nerozumněl, byl na jeho poměry dost pobožný. Přesto ale neodmítl, když mu v roce 1996 navrhl, že jim půjčí peníze na demo nazvané Hesher. Kytarista Ryan si vzal půjčku v místní bance.

Kapela se brzo přejmenovala z The Village Idiots na Nickelback a natočili první album s názvem Curb. Album moc velký úspěch nesklidilo a po jeho vydání se v kapele vystřídali bubeníci. To se za celou dobu působení kapely stalo čtyřikrát. (V současné době je bubeníkem Daniel Adair.) V roce 1999 vydali album The State a píseň The Leader of Man z onoho alba se dostala do kanadské  Top 10. O další dva roky později následovalo album Silver Side up a píseň How you remind me zaznamenala velký  úspěch a stala se nejprodávanější a celosvětově známou. Z Chada se stal workoholik a začal produkovat písně i jiným interpretům. Podílel se i na mnoha soundtracích, k těm nejznámějším patří píseň Hero z filmu Spiderman.

Kapela Nickelback se stala velice úspěšnou, na kontě mají více jak 50 milionů prodaných alb. Mezi nejpopulárnější songy patří Rockstar, Far Away, Someday, Photograph anebo Lullaby.

Popularitou mezi fanoušky v Kanadě je na tom kapela podobně jako v Česku skupina Kryštof s frontmanem Richardem Krajčem.

Co se týče osobního života zpěváka, v roce 2012 se sblížil s kanadskou pop rockovou zpěvačkou Avril Lavigne, když s ní spolupracoval na jejím pátém albu. Musela to být láska jako trám, protože ji po měsíci chození požádal o ruku. V roce 2013 si ji vzal na jihu Francie za ženu.

 

Další Zpěváci

zobrazit profil Adéla Elbel
Adéla Elbel
zobrazit profil Leonard Cohen
Leonard Cohen
zobrazit profil Milan Drobný
Milan Drobný
zobrazit profil Marek Ztracený
Marek Ztracený
zobrazit profil Rapper Řezník (Martin Pohl)
Rapper Řezník (Martin Pohl)
zobrazit profil Shakira (Shakira Isabel Mebarak Ripoli)
Shakira (Shakira Isabel Mebarak Ripoli)
zobrazit profil Peter Cmorik
Peter Cmorik
zobrazit profil Athina Langoska
Athina Langoska