Tupac Shakur

Tupac Shakur

Datum narození: 16. 6. 1971
Datum úmrtí: 7. 9. 1996
Přezdívka: 2Pac
Místo narození: Bronx, New York
Profese: rapper, básník, herec
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Nejúspěšnější rapper historie, básník a herec, Tupac Shakur, kterému lidé přezdívali Černý Ježíš, jakoby byl seslán, aby je zachránil, dodnes inspiruje mladou generaci

Tupac se původně jmenoval Lesane Parish Crooks, ale jeho matka, aktivistka za práva černochů, ho nechala hned po narození přejmenovat na Tupac Amaru Shakur. Neměl lehké dětství, často se stěhoval a jeho matka, která zůstala sama neměla peníze. Tupac v jednom nahrávaném policejním výslechu říká, že s rapem začal už na střední škole, kdy skládal básně, ale protože básnící byli považováni za slabochy, začal z poezie dělat písničky. I když je král rapu zaškatulkovaný jako gangster nebylo tomu tak vždy. Po dvou letech na veřejné střední škole přestoupil na Baltimorskou školu umění, kde studoval herectví, poezii, jazz a balet. Dokonce i učitele byli překvapeni jeho velkým nadáním. Zde vystupoval v několika divadelních hrách. V roce 1988 se ovšem rodina přestěhovala do Marin City, Californie, kde dostudoval ve třídě zaměřené na poezii. Jedno ze školních hudebních vystoupení jej vedlo k jeho přijmutí do hudebního uskupení Digital Underground.

Právě známá skupina Digital Underground mu pomohla na cestě ke slávě. Nejdřív začínal jako doprovodný tanečník, ale už na konci roku vydal své první sólové album 2Pacalypse Now. Album bylo tak dobré, že později 50 Cent, Eminem a mnoho dalších rapperů přiznali, že z něj čerpali inspiraci. O distribuci debutu se zjímala i známa vydavatelská společnost Interscope Records. Tupac se v textech zabývá šptanými sociálními sitaucemi, rasismem nebo například politikou. Bojoval proti tomu, aby lidé žili v přepychu, když jiní nemají co jíst.

Jeho druhé album Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z., které přišlo na prodejní pulty v proce 2003, zaznamenalo ještě větší úspěch. Ve stejném roce založil skupinu Thug Life. Poté už přicházel jeden úspěch za druhým. Během jeho uvěznení vyšla třetí deska Me Against the World, která se stala multi-platinovou. Po propuštění založil novou skupinu Outlaw Immortalz. Pod Death Row Records vydal své nejúspěšnější dílo, první rapové dvojalbum All Eyez On Me, kterého se prodalo 4,5 milionu kusů jen v USA.

K  jeho životu neodmyslitelně patří i potyčky se zákonem. V roce 1994 byl postřelen a okraden, stejný rok byl obviněn fanynkou za znásilnění, a i když výpověď dívky byla nepřesvědčivá 2Pac byl odsouzen k trestu čtyři a půl roku vězení. Byl propuštěn na kauci, kterou zaplatil manager a současně šéf nahrávací společnosti Deth Row Records Suge Knight výměnou za smlouvu s rapperem. V roce 1995 ho obvinili z vraždy texaského policisty. Pozůstalí totiž tvrdili, že Tupacova hudba, podnítila střelbu, protože mladík před násilným činem poslouchal právě jeho. O dva roky později rozhodl soud v 2Pacův prospěch, s odvoláním na právo svobodného projevu. V době rozsudku byl už Tupac Amaru Shakur mrtev.

V době, kdy byl na vrcholu slávy probíhala válka mezi gangy West coast a East coast. V noci 7. září 1996 v Las Vegas odjíždel s členy Death Row ze zápasu Mika Tysona a na křizovatce ulic Flamingo-Koval se k ním přiblížil bílý Cadillac, ze kterého někdo několikrát vystřelil na auto, v němž jel Tupac a Suge Knight. Tupac byl zasažen čtyřmi ranami a na následky svého zranění o šest dní později zemřel. Byl zpopelněn v pátek 13. září 1996.

 

Další Hudebníci

zobrazit profil Tomáš Vořechovský
Tomáš Vořechovský
zobrazit profil Michal Vavro
Michal Vavro
zobrazit profil Jaroslav Petrásek
Jaroslav Petrásek
zobrazit profil Pavel Švec
Pavel Švec
zobrazit profil Dáša Vokatá
Dáša Vokatá
zobrazit profil Alan Merrill
Alan Merrill
zobrazit profil Andrew Lloyd Webber
Andrew Lloyd Webber