Olga Sommerová

Datum narození: 2. 8. 1949
Místo narození: Praha
Profese: režisérka, spisovatelka, pedagožka, politička
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Olga Sommerová je česká respektovaná režisérka dokumentárních filmů, spisovatelka, vysokoškolská pedagožka a politička. Na svém kontě má přes stovku filmů.

Po střední škole šla Olga Sommerová studovat katedru dokumentární tvorby na FAMU. Na konci 70. let 20. století byla redaktorkou v Československé televizi, kde setrvala pouze rok. V letech 1989 až 1993 působila u Krátkého filmu Praha. V roce 1991 šla dělat pedagožku na FAMU, pak předsedkyni Akademického senátu FAMU.

OLGA SOMMEROVÁ - Z ČEHO JI OBVINIL ŘANDA?

Olga Sommerová napsala bestsellery 

V roce 1994 se Olga Sommerová stala vedoucí katedry dokumentární tvorby FAMU. Chvíli poté byla jmenována docentkou. Osm let vedla katedru dokumentární tvorby. Léta točila dokumentární filmy pro kina. Její filmy poznáme podle toho, že se zabývají sociálními tématy a mezilidskými vztahy.

Olga Sommerová zrežírovala úspěšný film O čem sní ženy (1999) a následně vydala tři knihy. Ty se nakonec staly bestsellery. Úspěch měl také dokument o zpěvačce Martě Kubišové Magický hlas rebelky (2014). Často bývala členkou v porotách na mezinárodních filmových festivalech.

Sommerová dostala Českého lva

Natočila přes stovku dokumentárních filmů. Měla s nimi velký úspěch a právem za ně dostala řadu cen v Česku i v cizině. Za dokument o sopravistce Soně Červené s názvem Červená získala Olga Sommerová roku 2018 Českého lva.

Na dalšího krále zvířat Olga Sommerová získala nominaci roku 2020, a to za dokument Jiří Suchý - Lehce s životem se prát

Do Sněmovny usedla po Ferim

Filmařka byla aktivní také v politice. Olga Sommerová se stala místopředsedkyní strany LES Martina Bursíka. Za LES kandidovala ve volbách 2014 do Evropského parlamentu, ale strana neuspěla.

Po rezignace poslance Dominika Feriho v květnu 2021 kvůli kauze se sexuálním obtěžováním a obviněním Olga Sommerová zaujala jeho místo v dolní komoře. V parlametních volbách 2021 zvolena nebyla.

O OLZE SOMMEROVÉ ČTĚTE ZDE>>

Olga Sommerová byla vdaná za skladatele Vladimíra Sommera, s nímž měla syna Jakuba (1976) a později za dokumentaristu Jana Špátu, který je otcem dcery Olgy (1984). Obě děti jdou v rodičovských šlépějích - věnují se rovněž režii.

 

Články o celebritě

Naléhání Halíka, Sommerové či Hutky na Fialu: 60 osobností píše premiérovi kvůli Orbánovi Naléhání Halíka, Sommerové či Hutky na Fialu: 60 osobností píše premiérovi kvůli Orbánovi Šest desítek osobností vyzvalo premiéra Petra Fialu (ODS), aby na čtvrtečním summitu lídrů Evropské ... číst článek
Pavlovi vyrazili po mši na recepci pro smuteční hosty. Na Hradě ji pořádala rodina knížete Pavlovi vyrazili po mši na recepci pro smuteční hosty. Na Hradě ji pořádala rodina knížete Prezident Petr Pavel s manželkou Evou v sobotu nechyběli na posledním rozloučení s Karlem Schwarzenb... číst článek
Plejáda slavných na pohřbu Schwarzenberga (†85): Každý rok nám dával stromeček, vzpomíná Geislerová   Plejáda slavných na pohřbu Schwarzenberga (†85): Každý rok nám dával stromeček, vzpomíná Geislerová Sobotní den patří Karlu Schwarzenbergovi (†85). Které osobnosti z řad showbyznysu se s politikem při... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Věra Jordánová
Věra Jordánová
zobrazit profil Karel Kachyňa
Karel Kachyňa
zobrazit profil Olmo Omerzu
Olmo Omerzu
zobrazit profil Tomáš Lipský
Tomáš Lipský
zobrazit profil Ondřej Provazník
Ondřej Provazník
zobrazit profil Michal Samir
Michal Samir
zobrazit profil Biser Arichtev
Biser Arichtev
zobrazit profil Ivan Hubač
Ivan Hubač