Norbert Lichý

Datum narození: 29. 12. 1964
Datum úmrtí: 18. 1. 2024
Místo narození: Ostrava
Profese: herec, hudební skladatel

Související celebrity

Životopis

Norbert Lichý, držitel Ceny Thálie v oboru za výkon ve hře Job, ztvárnil řadu seriálových postav. Jeho mocná postava se objevila v Přístavu nebo ve Slunečné.

Syn režiséra, herce a dramatika Saši Lichého († 1986) Norbert Norbert říkal, že „studoval lidi. Na ulici, v hospodě, v práci, v televizi. Školu vyššího typu těžko hledat. Život.“ S hraním začal již jako devítiletý, a to na prknech Divadla Petra Bezruče v Ostravě.

NORBERT LICHÝ - ROZHOVOR NAJDETE ZDE>>

Pilířem Divadla Petra Bezruče

V 19 letech Norbert Lichý přijal angažmá v Divadle Šumperk. V letech 1986 až 1987 účinkoval v ostravském Divadle loutek. Z něj se vrátil na prkna Divadla Petra Bezruče, kde působil nejen jako herec, ale i skladatel scénické hudby.

Mistrovsky se Norbert Lichý zhostil např. rolí sládka v Audienci Václava Havla, Estragona v Čekání na Godota, Battisty Minoly ve Zkrocení zlé ženy či Geronta ve Scapinových šibalstvích. Na kontě měl neuvěřitelných víc než pět desítek postav.

Hudbu Norbert Lichý složil asi k třem detískám her, třeba ke Škole základ života, kde si zahrál šplhouna Václava Krhounka, nebo k inscenaci Švejk off, v níž ztvárnil koho jiného, než Josefa Švejka.

Lichý byl starostou v Lidicích

Za roli Mendela Singera ve hře Job Norbert Lichý získal v roce 2009 prestižní divadelní Cenu Thálie v oboru činohra.

Ztvárnil desítky zejména měnších rolí před kamerou. Norbert Lichý si zahral mj. náčelníka loupežníků v pohádce Císař a tambor,  řezníka v dramatu Hlídač č. 47,  zloděje v krimi Sráči, starostu ve válečném snímku Lidice, notáře v komedii Hodinový manžel nebo nadlesního v thrilleru Hastrman.

Hrál ve Vyprávěj i ve Slunečné

Norbert Lichý se objevil také v řadě seriálů. Jmenujme např. VyprávějCirkus Bukowsky II, Doktor Martin, Přístav, Lajna, Já, Mattoni, Srážmistr Topinka, Ohnivý kuře nebo Slunečná, kde dostal roli zedníka, opraváře a rybáře Aleše Řeháka.

O NORBERTOVI LICHÉM ČTĚTE ZDE>>

Herec a skladatel Norbert Lichý o sobě říkal, že je ostravský patriot. Měl rád tamní skupinu Buty, Jaromíra Nohavicu a vůbec ostravské špičky - Věru Špinarovou, Marii Rottrovou

Svobodný a bezdětný Norbert Lichý zemřel 18. ledna 2024. Bylo mu 59 let.

 

Další Herci

zobrazit profil Paolo Villaggio
Paolo Villaggio
zobrazit profil Robert  Mikluš
Robert Mikluš
zobrazit profil Kimberly Scott
Kimberly Scott
zobrazit profil Frank Vincent
Frank Vincent
zobrazit profil Miroslav Etzler
Miroslav Etzler
zobrazit profil Táňa Pauhofová
Táňa Pauhofová
zobrazit profil Pamela  Anderson
Pamela Anderson
zobrazit profil Jiří Lábus
Jiří Lábus