Vlastimil Ježek

Vlastimil Ježek

Datum narození: 24. 7. 1963
Místo narození: Praha
Profese: manažer, politik, novinář
Znamení: Lev

Životopis

Vlastimil Ježek sice od roku 2012 stojí v čele pražského Obecního domu, jeho jméno je však spojeno zejména s Národní knihovnou a s blobem Jana Kaplického. Původně byl Ježek novinářem.

Blob ve tvaru chobotnice měl stát na Letné, jen kousek od místa, kde se dnes vyjíždí z tunelu Blanka. Nová budova Národní knihovny, jíž navrhl architekt Jan Kaplický a jeho ateliér Future Systems, měla dát Praze kvalitní moderní architekturu. Vlastimil Ježek ji prosazoval a asi proto v čele Národní knihovny skončil.
Proti blobu se v roce 2007 vyslovil teehdejší prezident Václav Klaus, hrozil dokonce, že se půjde na místo přivázat řetězem, aby se chobotnice nemohla stavět. Proti byl i tehdejší Klausův pražský spojenec, primátor Pavel Bém. V roce 2008 ministr kultury Václav Jehlička odvolal Ježka z postu ředitele knihovny, který zastával čtyři roky. Vůbec nehrálo roli, že Vlastimil Ježek v témže roce kandidoval za Jehličkovy lidovce do senátu. V Praze 9 tehdy nepostoupil ani do druhého kola.

O BLOBU VÍCE ZDE

Dříve, v 90. letech se Vlastimil Ježek z novinářské pozice vyšvihl do čela Českého rozhlasu. Vedl ho do roku 1999 šest let. Předtím, ještě jako student se angažoval v Sametové revoluci v roce 1989 a generální stávce. Před rokem 1989 se také staral o mentálně postižené děti.

Své děti má tři, je podruhé ženatý. Jeho první ženou byla spisovatelka především dětské literyy Alena Ježková, která se roku 2014 stala zastupitelkou Prahy 1. Mají spolu dceru Markétu, s manželkou Martinou má Vlastimil Ježek další dvě, Kláru a Zuzanu.

Po nástupu do čela Obecního domu, svého posledního působiště, se v roce 2012 Vlastimil Ježek musel obrátit na policii. Ukázalo se, že hospodaření prestižní pražské společnosti nesedí a vzniklo podezření, že se i v Obecním domě kradlo. Prahu tehdy řídil Bohuslav Svoboda.

O Vlastimila Ježka se v roce 2014 ucházelo hnutí ANO Andreje Babiše. Dokonce měl Vlastimil Ježek kandidovat na pražského primátora, nabídku ANO však nepřijal.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Matěj Rychlý
Matěj Rychlý
zobrazit profil Sepp Blatter
Sepp Blatter
zobrazit profil Ondřej Soukup
Ondřej Soukup
zobrazit profil Lana Del Rey
Lana Del Rey
zobrazit profil Ilja Racek ml.
Ilja Racek ml.
zobrazit profil Jan Mühlfeit
Jan Mühlfeit
zobrazit profil Jiří Böhm
Jiří Böhm
zobrazit profil Stanislav Tereba
Stanislav Tereba