Michal Dalecký

Michal Dalecký

Datum narození: 10. 5. 1983
Místo narození: Holice
Profese: herec
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Sto roků samoty, což je Michala Daleckého oblíbená kniha (napsali ji světoznámý Gabriel García Marquéz), si koníčků a volna herec ve svém životě rozhodně neužije. Kromě herectví, se věnuje nejen hudbě, ale zejména rodině, a pokud mu to čas dovolí, vyrábí věci ze dřeva.

Michal Dalecký hrál v Dámě a Králi

Bez Žížaly, jak oslovuje svého „poskoka“ herec Marek Daniel v roli veleúspěšného lobbisty, majitele reklamní kanceláře Blaník, se seriál Kancelář Blaník asi neobejde. Takového ňoumu, i když zároveň velmi snaživého pracovníka, aby svět pohledal. V seriálové trojici je pracovní partnerkou Michala Daleckého herečka Halka Třešňáková.

Dále mohli diváci Marka Daleckého vidět v seriálech Kancl, v jedné z ústředních postav v Dámě a Králi, v seriálech Labyrint, Svět pod hlavou, v německém historickém seriálu Charité, v Principu slasti nebo v Republice Blaník.

Z filmů, v nichž se Michal Dalecký hrál, jmenujmě např. tři snímky režiséra Marka Najbrta: válečnou tragikomedii Prorektor, pohádku Čertí brko a komedii Republika Blaník. Roli dostal též v thrilleru Roberta Sedláčka Promlčeno.

Dalecký by bez hudby a hraní asi nežil

Herec Michal Dalecký působil v Národním divadle Brno, v Divadle Husa na provázku. Dostal role v představeních režisérů Daniela Špinara, Jana Mikuláška, Jana Antonína Pitínského. Jak odpověděl v rozhovoru na stránkách jednoho z divadel, když se jej ptali, čemu by se věnoval, kdyby to nebylo herectví: „Hudbě. Což dělám, pokud zrovna nehraju. A kdybych nedělal hudbu, což ale dělám taky... Takže já bych asi nežil, kdybych se věnoval něčemu jinému.“  

Jeho oblíbenou hudbou je Fink, Faith no more, The switch, Sting, Bombarďák, Meteor z Prahy; prózou Michail Bulgakov: Mistr a Markétka a Gabriel García Marquéz: Sto roků samoty. Rád má herce Ryane Goslinga, Leonarda DiCapria, a Morgana Freemana.

Péči o rodinu považuje Michal Dalecký za součást svého odpočinku, ostatně stejně jako práci s dřevem.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Ľubomír Focko
Ľubomír Focko
zobrazit profil Michal Neuvirth
Michal Neuvirth
zobrazit profil Tomáš Holý
Tomáš Holý
zobrazit profil Lukáš Semerák
Lukáš Semerák
zobrazit profil Alan Merrill
Alan Merrill
zobrazit profil Edward Redmayne
Edward Redmayne
zobrazit profil Natalia Kličko
Natalia Kličko
zobrazit profil Anna Heaney
Anna Heaney