Miroslav Horníček

Miroslav Horníček

Datum narození: 10. 11. 1918
Datum úmrtí: 15. 2. 2003
Přezdívka: Horňas
Místo narození: Plzeň
Profese: herec, spisovatel, režisér
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Miroslav Horníček byl slavný a velice oblíbený český herec. Hrál v mnoha nezapomenutelných filmech i divadelních kusech, stál po boku osobností, jakou byl Jan Werich. Rozvinul fenomén bavičství, pro který se vžilo pojmenování talkshow, a to zejména toho televizního. Psal knihy, maloval.

Miroslav Horníček se narodil v roce 1918 a svůj nesmírný herecký talent rozvíjel původně jako ochotník, na filmovém plátně se objevil až po 2. světové válce. V Městském divadle v Plzni, svém rodném městě, začal hrát v roce 1941. Po válce zamířil do Prahy, působil zde v avantgardním divadle Větrník. Krátce poté už stanul na prknech Národního divadla. Stal se hereckým partnerem Jana Wericha v Divadle ABC, vytvořil hereckou dvojici také s Milošem Kopeckým.

V 60 . letech Miroslav Horníček exceloval ve filmech Táto, sežeň štěně!, Kam čert nemůže a spolu s Jiřím Sovákem v ceněném seriálu Byli jednou dva písaři. Věhlas Miroslava Horníčka se šířil a v roce 1966 byl zvolen králem Majáles, dva roky poté se stal zasloužilým umělcem.

Při vrcholící práci na seriálu Byli jednou dva písaři postihla Miroslava Horníčka v roce 1970 rodinná tragédie. Nešťastnou náhodou zemřel jeho syn, dvaadvacetiletý Jan Horníček, jehož rodiči byli Miroslav a Běla Horníčkovi. Běla Horníčková byla svému muži životní oporou, pomáhala mu s knihami. Zemřela v roce 1999.

VÍCE O VZTAHU MIROSLAVA HORNÍČKA K ŽENÁM ZDE.

Široký záběr měla literární tvorba Miroslava Horníčka, známá je kniha Jablko je vinno či povídka Pětatřicet skvělých průvanů. Miroslav Horníček se označuje za mistra humoru a češtiny, stal se i dramatikem a režisérem. Jako výtvarník se k věnoval surrealistickým kolážím.

Miroslav Horníček byl skvělým partnerem do rozhovoru, spolehlivě a vtipně ho vedl. Vynikl v Hovorech s H, jsou bez něj nemyslitelné některé televizní Silvestry. V roce 1996 dostal za celoživotní dílo Cenu Thálie, v roce 2000 ho prezident Václav Havel vyznamenal Medailí Za zásluhy.

 

Články o celebritě

20 let od smrti Miroslava Horníčka (†84): Syna (†21) zabila zlá nemoc, zemřel přímo na natáčení 20 let od smrti Miroslava Horníčka (†84): Syna (†21) zabila zlá nemoc, zemřel přímo na natáčení Obrovská rána v srdci z předčasné smrti syna Jana (†21) se herci Miroslavu Horníčkovi (†84), který z... číst článek
Modelingová »máma« Herzigové i Maxové: Milada Karasová (72) zpátky na mole! Modelingová »máma« Herzigové i Maxové: Milada Karasová (72) zpátky na mole! Legenda českého modelingu Milada Karasová (72), »máma« většiny českých topmodelek, se po 23 letech v... číst článek
Tajemství Zázvorkové (†83): Svatba na vozíku a smrt dcery Tajemství Zázvorkové (†83): Svatba na vozíku a smrt dcery „Jsem dobrák. Ale trvalo mi padesát let, než jsem se to naučila,“ říkala o sobě s oblibou Stella Záz... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Vera Farmiga
Vera Farmiga
zobrazit profil Mark Hamill
Mark Hamill
zobrazit profil Robert Hájek
Robert Hájek
zobrazit profil Zdena Studenková
Zdena Studenková
zobrazit profil Vítězslav Lavička
Vítězslav Lavička
zobrazit profil Pavla Hodková
Pavla Hodková
zobrazit profil Ulrike Kotajná
Ulrike Kotajná
zobrazit profil Andrea Černá
Andrea Černá