Vojtěch Filip

Datum narození: 13. 1. 1955
Přezdívka: Falmer
Místo narození: Jedovary v Trhových Svinech
Profese: politik KSČM, právník

Související celebrity

Životopis

Komunista Vojtěch Filip byl v letech 1990 až 2021 poslancem. Poté, co se KSČM nedostala do Sněmovny, rezignoval na funkci předsedy strany.

Vojtěch Filip se narodil ve vsi s příznačným názvem Jedovary v Trhových Svinech do rodiny vojáka z povolání. Na gymnáziu vstoupil do Socialistického svazu mládeže, pak absolvoval práva na brněnské Purkyňově univerzitě. Poté pracoval jako právník v českobudějovické továrně Sfinx.

VOJTĚCH FILIP - ROZHOVOR NAJDETE ZDE>> 

Vojtěch Filip byl členem totalitní KSČ

Politická kariéra Vojtěcha Filipa začala v roce 1983, kdy vstoupil do Komunistické strany Československa. Od roku 1986 ho Státní bezpečnost čili StB evidovala pod krycím jménem Falmer jako spolupracovníka. Měl donášet na kolegy, co jezdili do ciziny.

Politický vaz to Vojtěchu Filipovi po Sametové revoluci 1989 nezlomilo. Českobudějovický okresní soud nejprve v roce 1992 rozhodl, že nešlo o vědomou spolupráci. V roce 2006 tentýž soud při novém projednání uvedl, že Vojtěch Filip závazek podepsal zpravodajské službě, podle soudu však netušil, že spadá pod StB.

Filip nahradil Grebeníčka

V KSČM dlouho sváděl boj o moc s Miroslavem Grebeníčkem, jehož v říjnu 2005 vystřídal v předsednickém křesle. Jako komunista, který nepřehodnotil předlistopadové názory, Vojtěch Filip nejspíš představoval kompromis mezi skalním a spíše reformním stranickým křídlem.

Za některé své výroky Vojtěch Filip sklidil ostrou kritiku od ostatních politiků. Vyzýval např. k návratu k leninismu a vzýval reálný socialismus. Když zničehonic odjel v roce 2014 do Moskvy, poslanci se usnesli na tom, že se od jeho cesty distancují. Přesto místopředsedou Sněmovny zůstal a dolní komora mu cestu zaplatila.

VOJTĚCH FILIP "V PODMÍNCE"

Vojtěch Filip se rozhodl z politiky odejít

Poslanecký mandát Vojtěch Filip poprvé získal roku 1990 a opakovaně jej obhájil. Do křesla místopředsedy Sněmovny usedl po volbách 2002.

V parlamentních volbách 2017 se Vojtěch Filip stal lídrem KSČM v Jihočeském kraji. Udržel si jak křeslo poslance, tak místopředsedy dolní komory (od června 2018 1. místopředseda).

Před parlamentními volbami 2021 Vojtěch Filip v rozhovoru pro Blesk mj. uvedl, že se chystá z politiky odejít. Strana se do Sněmovny nedostala, takže politik přišel o poslanecký mandát. Poté rezignoval na post předsedy strany.

O VOJTĚCHU FILIPOVI ČTĚTE ZDE>>

S manželkou Ludmilou Filipovou má syna Robina a dceru Darinu. Choť Vojtěcha Filipa je zubařka; má soukromou ordinaci.

 

 

Články o celebritě

Poražení voleb 2022: Kdo propadl, kdo překvapil a jak se STAN „zamával“ Dozimetr? Poražení voleb 2022: Kdo propadl, kdo překvapil a jak se STAN „zamával“ Dozimetr? I komunální a senátní volby 2022 znamenají pro některé velký, ale zároveň i poněkud překvapivý úspěc... číst článek
Nováková podřízla Hádka: Moc si to užívám! Nováková podřízla Hádka: Moc si to užívám! Kvůli nové roli podstoupil tvrdý potápěčský výcvik. Herec Matěj Hádek (46) se totiž v novém seriálu ... číst článek
Čínský velvyslanec na Hradě: Loučení se Zemanem. A dar pro Klause na Hanspaulce Čínský velvyslanec na Hradě: Loučení se Zemanem. A dar pro Klause na Hanspaulce Bavorákem. Tak přijel na zámek na Hanspaulce zástupce čínských komunistů, velvyslanec v Praze Čang Ť... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Václav IV.
Václav IV.
zobrazit profil François Hollande
François Hollande
zobrazit profil Lumír Aschenbrenner
Lumír Aschenbrenner
zobrazit profil Jakub Olbert
Jakub Olbert
zobrazit profil Jiří Oberfalzer
Jiří Oberfalzer
zobrazit profil Michal Pehr
Michal Pehr
zobrazit profil Martin Netolický
Martin Netolický
zobrazit profil Zdeňka Hamousová
Zdeňka Hamousová