Helmut Kohl

Datum narození: 3. 4. 1930
Datum úmrtí: 16. 6. 2017
Místo narození: Ludwigshafen am Rhein
Profese: někdejší německý kancléř
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Helmut Kohl vytvořil z Německa opět nejvlivnější evropskou zemi. Sám patřil k nejpopulárnějším politikům. V pompézní a úctyhodné stavbě, kterou vybudoval kdysi nejmocnější muž Evropy se ale najde i nejedna třináctá komnata.

„Můj otec neměl čas a ani zájem.“ Tak popsal vztah Helmuta Kohla k rodině ve své knize Žít, nebo být žit jeho starší syn Walter Kohl. Obraz někdejšího nejpopulárnějšího a nejdéle sloužícího německého kancléře, který vedl Křesťanskodemokratickou unii úctyhodné čtvrtstoletí, ale moc nezhoršil. Zvláště bulvární média už dávno předtím poukazovala na to, že se jedná o velmi chladného kariéristu a vypočítavého egoistu, který vyměnil rodinu za politiku.

Když v červenci 2001 spáchala sebevraždu Kohlova manželka Hannelore, nikdo nepochyboval, že důvodem byla její vzácná choroba. Trpěla alergií na světlo. Vadil jí dokonce i puštěný televizor, takže vlastně vůbec nevycházela z temné místnosti v rodinném domě v Ludwigshafenu. Později ale přišla německá média s tezí, že na jejím psychickém stavu měl Helmut Kohl svůj podíl. Zatímco ona jemu celý život vytvářela skvělé zázemí, on ji doslova přehlížel. „Hodně jsem se naučila od našeho psa,“ tvrdila ještě za života Hannelore, „člověk musí především umět čekat.“ Několik let po její smrti zveřejnil její stesky novinář Heribert Schwan, který se s ní před koncem jejího života často stýkal. Ze setkání pak vytěžil německý bestseller roku 2011 Život a utrpení Hannelore Kohlové.

SJEDNOTITEL NĚMECKA HELMUT KOHL

V roce 1998, když Helmut Kohl prohrál volby a musel se po 16 letech a 26 dnech poroučet z kancléřské sesle, se Hannelore těšila, že rodinný život najede do trochu normálních kolejí. Její manžel to tak ale neviděl, jak se dočetla až novin. Zůstal aspoň poslancem. Navíc hned následujícího roku vypukla aféra s podvodným financováním jeho strany: miliony marek v kufříku, vděční sponzoři, kteří nechtějí být vidět, tajná stranická konta, neprůhledné obchody se zbraněmi a trestní stíhání Helmuta Kohla. V červnu 2001 raději zaplatil soudem nařízenou pokutu 300 000 marek (tehdy asi 5 milionů korun), čímž se kauza zastavila a z trestního hlediska je tedy navždy úplně čistý. Německý právní řád to umožňuje.

Obraz kancléře-sjednotitele, jak ho po spojení Německa v roce 1990 přezdívala média, nicméně dostal velké trhliny. Stejně tak obraz architekta evropské integrace, který prosadil společnou měnu, obraz politika, který srovnal napětí mezi Německem a Francií a který jako první německý kancléř vystoupil v izraelském Knesetu i obraz stranického předsedy, který svoji partaj udržel neuvěřitelně dlouho u moci. Měsíc nato se Kohlova osmašedesátiletá žena po dvaačtyřiceti letech manželství předávkovala prášky.

O HELMUTU KOHLOVI ČTĚTE ZDE>>

Závěr života prožívá Helmut Kohl upoutaný na vozík – kvůli mrtvici a nešťastnému pádu ze schodů. Přesto se znovu oženil, a to s ekonomkou Maike Richterovou. Jeho dva synové mu sňatek nemohou zapomenout a rodina se ještě více rozklížila. Takže když se deset let po smrti oblíbené Hannelore Kohlové konala vzpomínková akce, Der Spiegel napsal: „Takové rodinné drama ještě moderní Německo nezažilo.“ Kostel ve Speyeru zaplnil tisícihlavý dav. Přišli obyčejní Němci i veřejně známé tváře, dorazili oba synové a jejich rodiny… Jen Helmut Kohl se omluvil a zůstal doma. S o 34 let mladší manželkou.

Helmut Kohl zemřel 16. června 2017.

 

Články o celebritě

Macron, Merkelová i von der Leyenová na pietě za „velkého Němce“. Prezident podpíral vdovu Macron, Merkelová i von der Leyenová na pietě za „velkého Němce“. Prezident podpíral vdovu Německo ztratilo státníka, Evropa oporu a Francie přítele, řekl francouzský prezident Emmanuel Macro... číst článek
Zemřel německý politik Schäuble (†81): Babiš zmínil přítele, Langer „posledního mohykána“ Zemřel německý politik Schäuble (†81): Babiš zmínil přítele, Langer „posledního mohykána“ Zemřel bývalý předseda Spolkového sněmu, dlouholetý ministr vnitra a financí v několika německých vl... číst článek
Zelenskyj děkoval Němcům za zbraně i Cenu Karla Velikého. V Paříži povečeřel s Macronem Zelenskyj děkoval Němcům za zbraně i Cenu Karla Velikého. V Paříži povečeřel s Macronem Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj překvapil - z Německa, kde byl v neděli na státní návštěvě,... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Ondřej Feber
Ondřej Feber
zobrazit profil Oldřich Bubeníček
Oldřich Bubeníček
zobrazit profil Michal Hašek
Michal Hašek
zobrazit profil Václav  Chaloupek
Václav Chaloupek
zobrazit profil Radim Bača
Radim Bača