Yvetta Simonová

Datum narození: 4. 11. 1928
Místo narození: Český Brod
Profese: zpěvačka
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Yvetta Simonová je od 50. let stálicí československého hudebního nebe. Proslavily ji duety s Milanem Chladilem a legendární písně z filmu Limonádový Joe.

Yvetta Simonová se narodila v roce 1928 jako Yvetta Roubalová. Záhy se vdala za Františka Spurného, s nímž zplodila syna Tomáše Spurného, posléze se manželství rozpadlo. Rozvodem skončil i druhý manželský svazek Yvetty Simonové se skladatelem Jaromírem Vomáčkou. Vydržely naopak její vztahy nemanželské ­ se zpěvákem Milanem Chladilem a dirigentem Karlem Vlachem.

VÍCE O SVÝCH PARTNERECH ŘÍKÁ YVETTA SIMONOVÁ ZDE

Změnu jména jí poradil Werich

Ke svému jménu přišla Yvetta Simonová na radu Jana Wericha, který jí radil, ať se kvůli kariéře zpěvačky přejmenuje, což učinila. Pěveckou průpravu dostala v Bratislavě jako muzikálová a operetní zpěvačka.

Některé hity v 60. letech jako Já jsem zamilovaná nebo Čas borůvkových koláčů vynesly Yvettu Simonovou na špici popularity. Překonával ji tehdy snad jen Waldemar Matuška.

Zářila ve filmu Limonádový Joe

Vrcholem bylo její filmové angažmá. Nazpívala v roce 1964 nejznámější písně ve filmu Limonádový Joe aneb koňská opera. Její hlas dal nezaměnitelný tvar písním Whisky, to je moje gusto a Když v baru houstne dým.

Do Limonádového Joea si Yvetta Simonová odskočila z pěveckého dua, které dlouho tvořila s Milanem Chladilem. Zpívali například v karlínském hudebním divadle a na dalších pražských a nejen pražských scénách. Yvettu Simonovou také od roku 1958 angažoval Orchestr Karla Vlacha.

O YVETTĚ SIMONOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Milan Chladil i Karel Vlach opustili Yvettu Simonovou v 80. letech 20. století, poněkud předčasně zemřeli. Zpěvačka pak vystupovala třeba s Karlem Hálou či s Milanem Drobným. Na kontě má Yvetta Simonová přes 500 vlastních písní.

 

Články o celebritě

Zemřel zapomenutý zpěvák „z děcáku“ Miroslav Dudáček (†77): Skončil jako asfaltér v maringotce Zemřel zapomenutý zpěvák „z děcáku“ Miroslav Dudáček (†77): Skončil jako asfaltér v maringotce Dětství měl jako z hororu. Maminka mu zemřela po šesti měsících a otec ho navždy opustil, když mu by... číst článek
Mrazivé přiznání Simonové: Už nebudu vědět, kde bydlím Mrazivé přiznání Simonové: Už nebudu vědět, kde bydlím Legendární zpěvačka u příležitosti nedávných 95. narozenin prohlásila, že o další oslavu kulatin nes... číst článek
Velkolepá oslava „95“ Yvetty Simonové: Jedna hvězda vedle druhé! Velkolepá oslava „95“ Yvetty Simonové: Jedna hvězda vedle druhé! Velkou oslavu neuvěřitelných 95. narozenin měla o víkendu legendární zpěvačka Yvetta Simonová. A byl... číst článek

Další Zpěváci

zobrazit profil Jacob Erftemeijer
Jacob Erftemeijer
zobrazit profil Věra Bílá
Věra Bílá
zobrazit profil David Kraus
David Kraus
zobrazit profil Chester Bennington
Chester Bennington
zobrazit profil zpěvačka Victoria
zpěvačka Victoria
zobrazit profil Milan Drobný
Milan Drobný
zobrazit profil Martina Balogová
Martina Balogová