Jindřiška Kikinčuková

Profese: Herečka, choreografka, šéfka divadla

Související celebrity

Životopis

Principálka plzeňského divadla Pluto Jindřiška Kikinčuková si zahrála v Troškových Babovřeskách strašlivou huhňavou babku. Na place se sešla jak se svým manželem Pavlem Kikinčukem, tak s dcerou Kamilou.

Kulhavá drbna, legrační babka Božena Němcová, se objevila hned v prvním díle úspěšného filmu Babovřesky. Režisér Zdeněk Troška si herečku Jindřišku Kikinčukovou vyhlédl v plzeňském divadle Pluto, jehož je šéfkou. Dokonce prý byla inspirací k této postavě, a to v představení Hrajeme Tuš! Pro Nituš!, kde jí padaly zuby a trpěla věčnou rýmu. „S mou postavou byla velká legrace,“ řekla v médiích Jiřina Kikinčuková. „Musela jsem slíbit, že budu i v Babovřeskách mluvit stejně huhlavě,“ zavzpomínala energická dáma, kterou velmi pobavilo, že ji na premiéře filmu ani na následné párty nikdo nepoznal. Vzhledem k tomu, že postava jedné z místních drben, kulhavé Boženy Němcové, měla úspěch, dostala v pokračováních filmu Babovřesky ještě více prostoru. Rodina Kikinčukových tak komedii téměř ovládla. Ve všech třech dílech je jednou z důležitých postav starosta, jehož ztvárnil Pavel Kikinčuk. Ve třetí pokračování z roku 2015 se jako místní kráska uplatnila i dcera manželů Kikinčukových, půvabná blondýnka Kamila. Od Zdeňka Trošky dostali všichni tři Kikinčukovi role již v roce 2008, v jeho pohádce Nejkrásnější hádanka. Před kamerou se potkali s herci, jako jsou Jan Dolanský, Ladislav Potměšil, Veronika Kubařová, Miroslav Táborský či Taťjana Medvecká. Jiřina Kikinčuková se objevila také v seriálu Cesty domů (2011).

JIŘINA KIKINČUKOVÁ, TO JE BOŽENA NĚMCOVÁ

Šéfka plzeňského divadla Pluto Jiřina Kikinčuková není jen manažerka a herečka, ale také dramaturgyně a autorka her. K inscenaci Klíč na neděli v režii svého manžela byla jak dramaturgyní, tak tvůrkyní scény a návrhů kostýmů. Hru Pletky Straussovy operetky Jiřina Kikinčuková napsala a též navrhla scénu a kostýmy. Stejně tomu bylo i u inscenace Paparazzi aneb Intimní život bulvárního fotografa. Až tedy na text, který je dílem Ondřeje Dudka. V mnoha představeních Jiřina Kikinčuková též hraje, v některých po boku svého muže a dcery.

 

Další Umělci

zobrazit profil Ida Saudková
Ida Saudková
zobrazit profil Sára Saudková
Sára Saudková
zobrazit profil Theodor Pištěk
Theodor Pištěk
zobrazit profil Dušan Chrástek
Dušan Chrástek
zobrazit profil Antonie Zacpalová
Antonie Zacpalová
zobrazit profil Hana Fialová
Hana Fialová
zobrazit profil Irena Greifová
Irena Greifová