Ingemar Stenmark

Ingemar Stenmark

Datum narození: 18. 3. 1956
Místo narození: Joesjö, Švédsko
Profese: lyžař
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Legendární švédský lyžař Ingemar Stenmark je nejlepším závodníkem v alpském lyžování všech dob. Jezdil pouze slalom, sjezd ho nebavil. Je držitelem mnoha nepřekonaných rekordů.

„Když chci vyhrát, musím dostat vztek. Celý ho vrhnu do soutěže, do útoku a do touhy po vítězství,“ svěřoval se sebevědomě novinářům mnohonásobný mistr světa i olympijský vítěz v alpském lyžování Ingemar Stenmark, když mu bylo třicet. Celé Švédsko ho ale zná jako skromného, tichého a laskavého člověka. Ingemara Stenmarka dodnes nikdo nedokázal porazit v počtu vítězství v mezinárodních závodech v alpském lyžování. Za šestnáct let svého působení si zlatou medaili navlékl na krk celkem šestaosmdesátkrát (na stupních vítězů stál 155x). V letech 1977 až 1979 dokonce zvítězil úplně vždycky. O rok později získal zlato v deseti případech z jedenácti (tehdy také přivezl dvě zlaté medaile z olympiády v Lake Placid). Historicky druhý nejlepší muž Rakušan Hermann Maier dokázal zvítězit „jen“ čtyřiapadesátkrát. Stenmarkovi začala šlapat na paty až Američanka Lindsey Vonnová, která si v únoru 2015 pověsila zlato ze Světového poháru na krk už po šestasedmdesáté.

Rodák ze severošvédského Joesjö, které leží jen několik desítek kilometrů od polárního kruhu, je také držitelem pozoruhodného lyžařského prvenství: stal se prvním závodníkem historie, který se dokázal stát mistrem světa třikrát za sebou. Další rekord, který dodnes nikdo nepřekonal: v únoru 1979 zvítězil Ingemar Stenmark jako dvaadvacetiletý v Tatrách v neuvěřitelném čase, kdy měl před stříbrným Slovincem Bojanem Križajem náskok 4,06 vteřiny. S tak obrovským rozdílem od té doby nedokázal zvítězit nikdo.

Když v roce 1989 pověsil Stenmark lyže na hřebík, nemusel mít o další kariéru starost. Okamžitě ho oslovili světoví výrobci lyží, aby se stal tváří jejich značky a poradcem jejich inženýrů. „Prakticky hned poté, co jsem skončil se závoděním, jsem začal pracovat pro Elan,“ svěřil se médiím, „je to skoro jako manželství. Jsem jakýmsi ambasadorem značky a určitým způsobem se podílím i na vývoji nových lyží. Testuji je, řeknu svůj názor. Jsem rád, že mohu být prospěšný.“ Ingemar Stenmark se zapojil i do charity.

Rekordy a počty vítězství pasovaly Ingemara Stenmarka do pozice nejúspěšnějšího lyžaře všech dob a jednoho z nejoceňovanějších Švédů. On sám to tak ale nevidí. Kdo je tedy podle něj největší lyžařská hvězda? „Alberto Tomba. Byl psychicky odolný, měl hodně síly a skvělou techniku.“ Jeho skromnost mu tři desítky let poté, co skončil s kariérou profesionálního lyžaře, vynesla další prvenství. Spolu s jednatřicetiletou úspěšnou švédskou tanečnicí Cecilií Ehrlingovou zvítězil Ingemar Stenmark v taneční soutěži Let's Dance, švédské obdobě našeho StarDance. Byl sice poněkud prkenný, bez šťávy a špatně trefoval rytmus (porota mu dávala jen průměrné známky a v druhé polovině soutěže u ní skončil vždycky jako nejhorší), jenže platné hlasy posílají diváci. A pár se stal 24. dubna 2015 vítězem.

 

Další Sportovci

zobrazit profil Michal  Barinka
Michal Barinka
zobrazit profil Jan Výtisk
Jan Výtisk
zobrazit profil Michael Frolík
Michael Frolík
zobrazit profil Vítězslav Lavička
Vítězslav Lavička
zobrazit profil Jiří Skalák
Jiří Skalák
zobrazit profil Tomáš Ujfaluši
Tomáš Ujfaluši
zobrazit profil Jakub Nakládal
Jakub Nakládal
zobrazit profil Michal Smejkal
Michal Smejkal