Lindsey Vonnová

Datum narození: 18. 10. 1984
Místo narození: Saint Paul, Minnesota, USA
Profese: lyžařka
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Americká reprezentantka v alpském lyžování Lindsey Caroline Vonnová byla dva roky partnerkou golfisty Tigera Woodse. Oba slavní sportovci své fanoušky o rozchodu informovali na sociálních sítích v květnu 2015.

Lindsey Caroline Vonnová, rodným jménem Lindsey Kildow je nejúspěšnějším alpským lyžařem v celé historii USA. Specializuje se především na sjezd a Super–G. Olympijský výbor Spojených států amerických ji ocenil jako nejlepší americkou sportovkyni v letech 2009 a 2010. V únoru 2011 převzala cenu Laureus, označovanou za sportovního Oscara, pro nejlepší sportovkyni roku.

SKORO NAHÁ LINDSEY VONNOVÁ
KRÁSNÁ LINDSEY VONNOVÁ NA PLÁŽI

Vonnová je magnetem na sportovní úspěchy. Jmenujme například vítězství na vancouverských Zimních olympijských hrách 2010 ve sjezdu, dva tituly z Mistrovství světa 2009 ve Val d'Isere. Ve čtyřech sezónách (2008 až 2010 a 2012) opanovala jeho celkovou klasifikaci a získala velký křišťálový glóbus. Její nejkurióznější trofej je kráva Olympe, která žije v Kirchbergu. Vyhrála ji vítězstvím v závodě ve Val d’Isère 2005, kdy si zvíře vybrala namísto peněžního šeku.

Ani hvězdné lyžařce se ale nevyhýbají zdravotní problémy. Několik závodů musela vynechat kvůli problémům se zažíváním. Na mistrovství světa ve Schladmingu si 5. února 2013  po krkolomném pádu způsobila Lindsey Vonnová vážné zranění pravého kolena - došlo k přetržení křížového i postranního vazu a zlomení hlavice holení kosti. To ji však od lyžování neodradilo. Po sedmiměsíční rehabilitaci se k závodění vrátila. Chtěla totiž stihnout OH v Soči, což se jí však nepodařilo. Obnovila si zranění a musela na druhou operaci.

Comeback se jí ale nakonec podařil. Dokonce překonala 62 vítězství Rakušanky Annemarie Moserové-Pröllové, držící rekord od 70. let 20. století a stala se nejúspěšnější ženou v historii Světového poháru. Pouze Ingemar Stenmark dosáhl na vyšší počet, a to 86 výher.

Do 6. února 2016 vyhrála celkově 76 závodů Světového poháru. Aby těch rekordů nebylo málo 23. ledna 2016 Lindsey překonala další rekord, jehož držitelkou byla opět Annemarie Moserová-Pröllová. Lindsey měla na svém kontě již 38 vítězství ve sjezdu. 

Lindsey Caroline Vonnová se narodila v minnesotském hlavním městě Saint Paul a vyrostla v nedaleké obci Burnsville. Poprvé se na lyže postavila ve dvou letech, poté se stala členkou proslulé školy Ericha Sailera v Buck Hill, ze které vzešla také slalomářka Kristina Koznicková. Její otec Alan Kildow byl juniorským mistrem Spojených států v alpském lyžování. Navštěvovala Missourijskou univerzitu. Během evropské části Světového poháru byl do roku 2009 americký tým ubytován v tyrolském Kirchbergu, od tohoto roku bydlí v Kaprunu.

Její osobní život není zdaleka tak zalitý sluncem jako její kariéra. Dne 29. září 2007 se provdala za bývalého amerického lyžaře a olympionika ze ZOH 2002 v Salt Lake City Thomase Vonna. Po čtyřech letech došlo k odloučení manželů, které na počátku roku 2013 bylo stvrzeno rozvodem. V březnu 2013 zveřejnila na facebookovém profilu informaci, že udržuje partnerský vztah s golfistou Tigerem Woodsem. Ten jim vydržel dva roky a dva měsíce.

V roce 2010 Lindsey Vonnová nafotila sérii snímků inspirovaných rolí Sharon Stoneové ve filmu Základní instinkt, na nichž pózovala ve spodním prádle.

 

Články o celebritě

Další Sportovci

zobrazit profil Martin Erat
Martin Erat
zobrazit profil Karolína Muchová
Karolína Muchová
zobrazit profil Vladimír Šmicer
Vladimír Šmicer
zobrazit profil Tereza Nosková
Tereza Nosková
zobrazit profil Pavel Horváth
Pavel Horváth
zobrazit profil Aleš Píša
Aleš Píša
zobrazit profil Jaromír Kudera
Jaromír Kudera