Mark Zuckerberg

Datum narození: 14. 5. 1984
Místo narození: White Plains
Profese: zakladatel Facebooku
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Mark Zuckerberg je zakladatelem sociální sítě Facebook. Vymyslel ho se spolubydlícími a spustil na koleji v americkém Harvardu. Ukazuje to, že žádný nápad se nemá podcenit, ani 4. února 2004 ne. Mark Zuckerberg se díky němu stal pohádkovým boháčem.

Časopis Forbes odhadl v roce 2015 hodnotu osobního majetku Marka Zuckerberga na téměř 50 miliard dolarů čili k 1 biliónu korun. Protože Mark Zuckerbergpochází z židovské rodiny, bývá řazen k nejvlivnějším  Židům na světě. V byznysu jsou akcie Facebooku žádaným artiklem.

Mark Zuckerberg sám sebe představuje jako ateistu. Ani jeho žena nejspíše není židovkou. V roce 2012 se Mark Zuckerberg oženil v soukromí, na zahradě svého domu s Priscillou Chan, původně svou spolužačkou. Rodiče Priscilly Chan jsou uprchlíky z Vietnamu a Číny.  V roce 2015 se Marku Zuckerbergovi a Priscille Chan narodila dcera Maxima.

Koho by napadlo, že za osm let od vzniku sociální sítě si na ní dobrovolně založí účet více než miliarda lidí. Nejspíš to netušil ani Mark Zuckerberg. Facebook se rychle rozšířil po celém světě, ačkoli zejména ve vyspělých asijských zemích dávají uživatelé přednost místním jiným sítím. Celosvětová síť Google plus je proti Facebooku asi třetinová.

VÍCE O MARKU ZUCKEBERGOVI ZDE>>

Facebook po jeho zrodu musel Mark Zuckerberg nejprve v roce 2004 vypiplat. Pronajal si v Kalifornii dům a pracoval pak s přáteli na sociální síti a na pravidlech jejího fungování. Později Marka Zuckerberga čekalo několik soudních sporů  s bývalými spolužáky.  Tuto kapitolu pojednal životopisný film The Social Network z roku 2010.

 

Další Finančníci

zobrazit profil Antonio S. Tornago
Antonio S. Tornago
zobrazit profil Sergej Kucherenko
Sergej Kucherenko
zobrazit profil Tomáš Pitr
Tomáš Pitr
zobrazit profil Petr Jelínek
Petr Jelínek
zobrazit profil Sepp Blatter
Sepp Blatter
zobrazit profil Věra  Miťková
Věra Miťková
zobrazit profil Daniel Bezoušek
Daniel Bezoušek