Michel Platini

Datum narození: 21. 6. 1955
Profese: fotbalista, funkcionář
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Michel Platini byl nezapomenutelným francouzským fotbalovým záložníkem. Nelze zapomenout ani na jeho roli předsedy UEFA. A to především kvůli skandálu s nádechem korupce okolo prezidenta Mezinárodní fotbalové federace Seppa Blattera.

Skandál propukl v roce 2015, šlo o netransparentní platbu 2 miliónů švýcarských franků čili téměř 50 miliónů korun. Inkasovat je měl Michel Platini od Seppa Blattera za poradenské služby, aniž by o tom byl jakýkoli účetní doklad.

Michelu Platinimu bylo na 8 let zakázáno angažovat se jako funkcionář ve světě fotbalu. Michel Platini však trval na tom, že nic neprovedl a v únoru 2016 o tom poměrně úspěšně přesvědčoval kolegy z etické komise. Přesto stáhl obhajobu postu šéfa UEFA, Evropské fotbalové unie. Korupce mu prokázána nebyla, pokud by se to stalo, následovalo by doživotní suspendování. Případ jen potvrzuje názor, že soutěžní fotbal se s korupcí rýmuje.

Jako aktivní hráč Michel Platini udivoval nápady, fotbalovým myšlením, brilantní technikou a skvěle mířenou střelou. Od roku 1972 hrál za Nancy, později přestoupil do Saint-Étienne a z něj do Juventusu Turín. Ve francouzské lize dal několikrát za sezónu více než 20 gólů. V Juventusu Turín jich přesně tolik nasázel v sezóně 1982/83.

V národním týmu galského kohouta Michel Platini nemohl chybět. Francouzi ho milovali, byl tvůrcem hry. Francie s Michelem Platinim v sestavě vyhrála Euro 1984. Michel Platini ve třech po sobě následujících letech získal Zlatý míč. Šlo o roky 1983, 1984, 1985.

Aktivní kariéru ukončil v roce 1988 a stal se trenérem francouzské reprezentace. Odstoupil po vyřazení týmu na Euru 1992 a vydal se na dráhu funkcionáře.

V roku 1977 se Michel Platini oženil s Christelle Platiniovou. Děti mají dvě, syna Lawrence a dceru Marine.

 

Články o celebritě

Běhání ve fotbale. Jak se vyvíjelo a jak s ním pracuje Klopp či Slavia Běhání ve fotbale. Jak se vyvíjelo a jak s ním pracuje Klopp či Slavia Když měl Johan Cruijff den, naběhal za zápas bratru šest až sedm kilometrů. Někdy možná i osm, ale v... číst článek
Zemřel bývalý šéf UEFA Johansson (†89). Byl u zrodu Ligy mistrů, nezdálo se mu video Zemřel bývalý šéf UEFA Johansson (†89). Byl u zrodu Ligy mistrů, nezdálo se mu video Ve věku 89 let zemřel bývalý dlouholetý předseda Evropské fotbalové unie Švéd Lennart Johansson. V č... číst článek
Koller láká na Fotbalové hody: Podpis dám každému, pokecám s Rosickým Koller láká na Fotbalové hody: Podpis dám každému, pokecám s Rosickým Borussia Dortmund, Austria Vídeň, Sparta, Honvéd Budapešť, Žilina… Slavné fotbalové značky v sobotu ... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Dominika Cibulková
Dominika Cibulková
zobrazit profil Tomáš Sivok
Tomáš Sivok
zobrazit profil Ondřej Čelůstka
Ondřej Čelůstka
zobrazit profil Dominik Kubalík
Dominik Kubalík
zobrazit profil Adam Polášek
Adam Polášek
zobrazit profil Pavel Kelemen
Pavel Kelemen
zobrazit profil Dušan Uhrin ml.
Dušan Uhrin ml.