Stanislav Milota

Stanislav Milota

Datum narození: 9. 3. 1933
Datum úmrtí: 18. 2. 2019
Místo narození: Praha
Profese: kameraman
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Stanislav Milota byl vynikající český kameraman. Podobně jako jeho žena Vlasta Chramostová podepsal Chartu 77 a čelil v 70. a 80. letech 20. století silnému útlaku normalizačního režimu.

V roce 2016 dostal Stanislav Milota Českého lva za svůj dlouholetý umělecký přínos filmu. Stal se také držitelem politického ocenění, Ceny Františka Kriegla, jediného z československé delegace, který v roce 1968 v Moskvě před Sověty po okupaci necouvl.

STANISLAV MILOTA - ZABIL HO ZÁPAL PLIC

Stanislav Milota se původně stal kameramanem na Barrandově. V roce 1968 točil Spalovače mrtvolRudolfem Hrušínským a Vlastou Chramostovou, v režii Juraje Herze, podle románu Ladislava Fuchse.

Kamera se Stanislavu Milotovi hodila v srpnových dnech roku 1968, pořídil cenné dokumentární záběry z okupované země. V lednu 1969 zdokumentoval pohřeb, národní tryznu za Jana Palacha. Film se jmenoval Jan 69. Mnohokrát točil Václava Havla.

Za normalizace se Stanislav Milota živil rukama, pořádal s Vlastou Chramostovou, s níž se počátkem 70. let 20. století oženil, bytové divadlo. Stanislav Milota přišel o oko a po Sametové revoluci 1989 se už nemohl k profesionální kameře vrátit.

Z jeho archivu přesto vzniklo několik vzácných dokumentů, např. Občan Havel přikuluje. Poskytl Andree Sedláčkové záběry a pomohl s Životem podle Václava Havla. Před kamerou Stanislav Milota stál ve vedlejší roli filmu Odcházení, pro který Václav Havel napsal scénář a který také režíroval.

O STANISLAVU MILOTOVI ČTĚTE ZDE>>

Kameraman Stanislav Milota zemřel 18. února 2019. Bylo mu 85 let.

 

Články o celebritě

Podivný tah Vlasty Chramostové (†92): Luxusní byt prodala pod cenou stíhanému miliardáři! Podivný tah Vlasty Chramostové (†92): Luxusní byt prodala pod cenou stíhanému miliardáři! Poslední přání herečky Vlasty Chramostové (†92), aby byla rozptýlena se svým mužem na zahradě jejich... číst článek
Rok 2019 byl pohromou českého showbyznysu: Proč nám vzal Gotta a desítky dalších hvězd! Rok 2019 byl pohromou českého showbyznysu: Proč nám vzal Gotta a desítky dalších hvězd! Na rok 2019 bude Česko vzpomínat jako na jeden z nejtragičtějších, co se úřadování kmotřičky smrti v... číst článek
Signatářka Charty 77 Vlasta Chramostová (†92) - Lepší je být blbý v mládí a zestárnout k moudrosti… Signatářka Charty 77 Vlasta Chramostová (†92) - Lepší je být blbý v mládí a zestárnout k moudrosti… Byla skvělou divadelní a filmovou herečkou, jednou z prvních a také komunisty nejpronásledovanějších... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Quentin Tarantino
Quentin Tarantino
zobrazit profil Matěj Podzimek
Matěj Podzimek
zobrazit profil Biser Arichtev
Biser Arichtev
zobrazit profil Tomáš Klein
Tomáš Klein
zobrazit profil Ivan Passer
Ivan Passer
zobrazit profil Warwick Davis
Warwick Davis
zobrazit profil Věra Jordánová
Věra Jordánová