Václav Neužil

Datum narození: 4. 10. 1979
Místo narození: Plzeň
Profese: herec
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Václav Neužil, držitel Ceny Thálie, si své role užívá jak v divadle, tak před kamerou. Za ztvárnění Emila Zátopka dostal v roce 2022 Českého lva.

Sympatický Václav Neužil studoval pedagogickou fakultu v Plzni, obor biologie-chemie. Co měl dělat, na JAMU i DAMU se nedostal. „Na pedagogické jsem byl ovšem nešťastný. Škola mi připadala těžká a nezáživná, navíc jsem vůbec nezvládal matiku a fyziku,“ řekl herec v médiích.

VÁCLAV NEUŽIL HRÁL S JAMIEM DORNANEM

Cenu Thálie Neužil dostal v roce 2012

Po studiu na fakultě Janáčkovy akademie múzických umění v Brně hrál v divadle Polárka, v divadelním studiu JAMU Marta, Divadle v 7 a půl, v Národním divadle v Brně, v HaDivadle. V roce 2006 se stal členem souboru Dejvického divadla v Praze. V roce 2012 získal Cenu Thálie za mimořádný herecký výkon.

Na filmovém plátně se Václav Neužil poprvé objevil v snímku Duše jako kaviár (2004) Milana Cieslara, kde hlavní roli ztvárnila Tatiana Vilhelmová. Pak následovaly filmy Zoufalci, ProtektorMuži v říji, Alois Nebel, Ve stínu, Okresní přebor: Poslední zápas Pepika Hnátka (s neodolatelným Ondřejem Vetchým a umírajícím Miroslavem Krobotem), Sedmero krkavců (film oceněn třemi Českými lvy), Fotograf, snímek Ztraceni v Mnichově, seriáy Vyprávěj, Čtvrtá hvězda, Atentát, kde si roli českého prezidenta zahrál Jan Kraus.

Neužil si se Zátopkem zatrénoval

V koprodukčním filmu Seana Ellise Anthropoid, jehož tématem je atentát na Heydricha, si Václav Neužil mohl pořádně zastřílet, rozhazovat granáty a stát se parašutistou.

Jednoduché to Václav Neužil němel ani s rolí Emila Zátopka, musel totiž trénovat - běhat, cvičit - a zhubnout! Vyplatilo se. Zvítězil v Cenách české filmové kritiky a získal i Českého lva

Hlavní roli Václav Neužil dostal také v mysteriózním krimi seriálu Marka Najbrta Svět pod hlavou, jehož děj se odehrává převážně roku 1982. Další z klíčových postav dostal v seriálu Národní házená či ve sci-fi Bod obnovy (2023), za niž byl nominován na sošku krále zvířat v kategorii Nejlepší herec ve vedlejší roli.

O VÁCLAVU NEUŽILOVI ČTĚTE ZDE>>

Václav Neužil je ženatý. Manželka Lenka, produkkční, sestra herečky Eriky Stárkové, mu v září 2017 porodila prvního potomka, syna Vincenta

 

Další Herci

zobrazit profil Kristýna Leichtová
Kristýna Leichtová
zobrazit profil Josef Abrhám
Josef Abrhám
zobrazit profil Hana Gregorová
Hana Gregorová
zobrazit profil Josha Stradowski
Josha Stradowski
zobrazit profil Luděk Sobota
Luděk Sobota
zobrazit profil Miroslav Hruška
Miroslav Hruška
zobrazit profil Čestmír Řanda jr.
Čestmír Řanda jr.