Václav Cílek

Václav Cílek

Datum narození: 11. 5. 1955
Místo narození: Brno
Profese: vědec, klimatolog, spisovatel
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Václav Cílek je povoláním geolog a klimatolog. Jeho díla tíhnou také k filozofii a teologii, což se projevuje i v jeho rozhovorech a článcích. Poslední dobou často hodnotí současnou uprchlickou krizi. Přestože to poněkud přesahuje jeho původní tvorbu, Václav Cílek se nijak nebrání například kritice běženců.

Václav Cílek se narodil 11. května 1955 v Brně. Na střední školu chodil vedle Příbrami ještě v daleké Tanzanii. Poté vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy – obor geologie. Pracoval v Hornickém a Geologickém ústavu Akademie věd ČR. Od roku 2004 působil i jako ředitel Geologického ústavu Akademie věd, ale v roce 2012 tento post opustil a vrátil se na místo vědeckého pracovníka kvůli osobním zálibám. Na místě ředitele jej vyměnil Pavel Bosák, známý speleolog.

Václav Cílek se poměrně často věnuje publikační činnosti. Vydal přes třicet knih a často publikuje své texty v různých časopisech. Občas také spolupracuje s Českou televizí, například prováděl televizními pořady jako Putování starými cestami, Kameny v české krajině nebo Podzemní Čechy I a II, na nichž se významně podílel jako autor.

Znalosti Václava Cílka byly oceněny několika cenami. Mezi nejvýznamnější patří Cena ministra životního prostředí, kterou obdržel v roce 2006 od Libora Ambrozka. Zkoumal a předpovídal různé mimořádně přírodní jevy a cykly.

V současnosti se tento vědec věnuje i aktuálním problémům, především těm evropským, třeba uprchlické krizi či nárůstu teroristických útoků Václav Cílek tvrdí, že obrovská migrační vlna přinese až miliardu běženců. Podle něj jsou jen jednou z několika hrozeb, které sužují Evropu. Kvůli globálnímu oteplování a vysychání teplejších míst, což je podle něj jeden z hlavních důvodů uprchlické krize, zanedlouho prý bude Evropa k nepoznání. Čímž vyjádřil postoj, který od něj nebyl očekáván a v intelektuálních kruzích si zasloužil kritiku.

Václav Cílek má dvě dcery, jedna z nich, Eliška Cílková, je hudební skladatelka. Sám Václav Cílek se ve své literární tvorbě občas také věnuje hudbě, avšak jen z teoretického hlediska.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Iveta Bartošová
Iveta Bartošová
zobrazit profil Martin Bárta
Martin Bárta
zobrazit profil Martin Ručinský
Martin Ručinský
zobrazit profil Matěj Rychlý
Matěj Rychlý
zobrazit profil Hana Podhůrská
Hana Podhůrská
zobrazit profil Filip Jícha
Filip Jícha
zobrazit profil Hana Dědková
Hana Dědková