Karol  Sidon

Karol Sidon

Datum narození: 9. 8. 1942
Profese: rabín
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Karol Sidon je především bývalý pražský rabín a spisovatel. Do veřejného povědomí se jeho jméno nárazově zapisuje v souvislostech hraničících se skandály. Týkaly se soukromého i literárního života, stejně jako dění v pražské židovské obci.

Karol Sidon se k židovství přihlásil v roce 1978, rok po svém podpisu Charty 77. Vliv na to měly tragické osudy jeho vlastního i nevlastního otce, kteří ho oba pojí s židovskými předky. Rané dětství za nacistické okupace Karol Sidon strávil na venkově. Matka ho vychovávala sama do roku 1948. Předci Karola Sidona působili v židovské komunitě v rakousko-uherské Trnavě.

Ač dříve psal, po roce 1977 se Karol Sidon musel živit manuálně, například jako topič. V roce 1982 emigroval do Německa, vrátil se po Sametové revoluci, pak se stal pražským rabínem. V pražské židovské komunitě proslul svou netolerancí ke členům, kteří se striktně neřídili náboženskými předpisy. Karol Sidon se snažil, aby i v Praze zakořenil ortodoxní židovský postoj.

Při puči proti předsedovi židovské obce v Praze Tomáši Jelínkovi v roce 2004 se přiklonil na stranu nového předsedy Františka Bányaie. Rozkol v obci vyvolalo odvolání Karola Sidona z funkce vrchního pražského rabína. Zcela Karol Sidon opustil rabinát po dalších deseti letech v roce 2014. Vyšlo totiž najevo, že má mladou milenku. Fakt, že se pražský rabín Karol Sidon striktně neřídí náboženskými předpisy. Karol Sidon však popřel, že rozvod řešil rabínský soud.

VÍCE O MILENCE KAROLA SIDONA ZDE.

Karol Sidon byl ženatý celkem třikrát, děti má čtyři. Nejstarší dcera Kateřina Sidonová zdědila literární talent a je rovněž spisovatelkou a překladatelkou. Druhá Magdaléna Sidonová se stala herečkou. Synové jsou dva mladší, jde o Eliáše a Daniela Sidonovi. I jejich jména občas vyplují ne povrch v nevšedních historkách.

Literární dráhu začal Karol Sidon v roce 1968 knihou Sen o mém otci, před tím napsal několik dramat, věnoval se i filmovým scénářům. Překládal Tóru, Pět knih Mojžíšových. V nakladatelství Torst začal publikovat obsáhlou tetralogii pod pseudonymem Chaim Cigan, k němuž se přihlásil. Kritici dílu ovšem vyčetli složitost a nesrozumitelnost.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Lenka Šmídová
Lenka Šmídová
zobrazit profil Lukáš Jelínek
Lukáš Jelínek
zobrazit profil Miriam Bittóvá
Miriam Bittóvá
zobrazit profil Veronika Danišová
Veronika Danišová
zobrazit profil Lukáš Semerák
Lukáš Semerák
zobrazit profil Vincent Kartheiser
Vincent Kartheiser
zobrazit profil Jiří Zemánek
Jiří Zemánek