Anna Wetlinská

Anna Wetlinská

Datum narození: 14. 6. 1953
Místo narození: Lichnov
Profese: hlasatelka
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Známá televizní hlasatelka Anna Wetlinská, dalo by se říci, se tak dlouho hledala, až se našla. Rodačka z Moravy žije od 90. let 20. století ve Švýcarsku, jezdí ale stále do Prahy. Životní štěstí v mládí hledala i v Moskvě.

Anna Wetlinská vychodila opavské gymnázium a po něm chtěla studovat herectví, případně češtinu a dějepis v Olomouci. Nezdařilo se to, vyšel ale pokus dostat se na moskevskou Lomonosovovu univerzitu. Anna Wetlinská destinaci využila, aby se vzdálila v mládí od domova, jak přiznala v jednom z rozhovorů. Zajímala ji psychologie. I vysněné herectví absolvovala právě v Moskvě, u vynikajících pedagogů.

Když se vrátila, nastoupila na Barrandov. V roce 1978 se objevila v prvním československém filmu Čistá řeka. Následovaly další snímky, například pohádka Princové jsou na draka (kde si zajrála s Ivanou Andrlovou a Janem Čenským) a legendární seriál Návštěvníci v roce 1983 (tam se potkala s Dádou Patrasovou, Josefem Dvořákem a dalšími).

Anna Wetlinská mezitím v roce 1981 začala uvádět televizní pořady. Jako pohledná, blond televizní hlasatelka s mírně nepřítomným pohledem se zapsala do povědomí veřejnosti asi nejvíce. Nejblíže jí byla Marie Retková.

Zaujala takové veličiny, jakými byli herec Miloš Kopecký a později režisér Jan Švankmajer. S Milošem Kopeckým zažila více než románek. V případě Jana Švankmajera byla spíše objektem pro kameru.

Jan Švankmajer obsadil Annu Wetlinskou do Spiklenců slasti a do koprodukčního česko-britsko-japonského loutkového Otesánka z roku 2000 (snímek s Janem Hartlem a Veronikou Žilkovou dostal tři České lvy a stal se nejlepším filmem roku).

V té době už Anna Wetlinská do Česka dojížděla ze Švýcar. Provdala se totiž za švýcarského obchodníka Christiana, který zde úspěšně podnikal s vydavatelstvím Ringier. Anna Wetlinská se zcela od domova neodstřihla. Zapojuje se do domácího dění. Vystupovala v reklamě na časopis Reflex a protestovala proti nápadu umístit do Brd americký radar. Žádala jako jiní referendum o věci, z níž kvůli odporu sešlo.

 

Další Moderátoři

zobrazit profil Robert Záruba
Robert Záruba
zobrazit profil Kateřina Kristelová
Kateřina Kristelová
zobrazit profil Pavel Poulíček
Pavel Poulíček
zobrazit profil Michaela Dolinová
Michaela Dolinová
zobrazit profil Zuzana Tvarůžková
Zuzana Tvarůžková
zobrazit profil Roman Ondráček
Roman Ondráček
zobrazit profil Sara Carbonero
Sara Carbonero
zobrazit profil Renáta Czadernová
Renáta Czadernová