Hedy Lamarr

Datum narození: 9. 11. 1914
Datum úmrtí: 19. 1. 2000
Místo narození: Vídeň, Rakousko-Uhersko
Profese: herečka, vynálezkyně
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Hedy Lamarr, jedna z nejkrásnějších hereček 20. století, jako první žena na stříbrném plátně hrála několik minut nahá. Dočkala se za to odsouzení.

Film z roku 1932 Extase, kde Hedy Lamarr, vlastním jménem Hedwig Eva Maria Kiesler, ukázala světu své půvaby, jí nepřinesl nic dobrého. Její odhalené vnady byly pro tehdejší dobu šokujícím zážitkem.

HEDY LAMARR - HVĚZDA STŘÍBRNÉHO PLÁTNA

Nahotu Lamarr odsoudil papež i Hitler

Film Extase odsoudil papež Pius XII. stejně jako Adolf Hitler, který ho dokonce zakázal. Ve většině kopií byly scény s nahou herečkou vystřiženy.

Krásná brunetka Hedy Lamarr neměla štěstí ani se svým prvním manželem, německým průmyslníkem a zbrojařským magnátem Friedrichem Mandlem. Byl totiž chorobně žárlivý. Často tropil scény a dával svoji manželku neustále střežit. Snažil se z celého světa skoupit všechny kopie filmu Extase.

Hedy Lamarr se toužila ze svého zajetí dostat. Nakonec v převlečení za služku, ale s bohatou kolekcí šperků, vycestovala do Francie. V roce 1937 se nechala na dálku rozvést. 

Na lodi do USA se seznámila s L. B. Mayerem, šéfem společnosti Metro-Goldwyn-Mayer, který jí vymyslel již zmíněné umělecké jméno Lamarr a angažoval ji do několika filmů, třeba do oscarového snímku Samson a Dalila (1949), kde dostala roli svůdkyně.

Vynález Hedy Lamarr je stále in

Hedy Lamarr se vlastně zcela náhodou stala úspěšnou vynálezkyní. Jako hostitelka vyslechla spousty hovorů svého tehdejšího manžela Fritze Mandla s důstojníky a zbrojními odborníky o vojenských problémech. A dostala skvělý nápad, který posléze vyřešil zapeklitý problém s odhalením odposlechů.

Její vědecký objev byl poprvé využit za kubánské krize v roce 1962. Ani dnes není mrtvou záležitostí. Přenos opírající se o vynález rakousko-americké herečky Hedy Lamarr nalezneme jak v navigačním systému GPS, tak u satelitní televize a v sítích mobilních telefonů. Za svůj vynález nikdy nedostala ani cent.

Lamarr měla pět manželů a čtyři děti

Manželů měla okouzlující Hedy Lamarr hned pět. Byli to: Fritz Mandl (1933 až1937), Gene Markey (1939 až 1941), John Loder (1943 až1947), Teddy Stauffer (1951 až 1952), W. Howard Lee (1953 až 1960) a Lewis J. Boies (1963 až 1965). Děti měla herečka a vynálezkyně čtyři. 

 

Další Herci

zobrazit profil Claudia Zounarová
Claudia Zounarová
zobrazit profil Jan Hrušínský
Jan Hrušínský
zobrazit profil Dalibor Buš
Dalibor Buš
zobrazit profil Matěj Havelka
Matěj Havelka
zobrazit profil Elizabeth Lail
Elizabeth Lail
zobrazit profil George Clooney
George Clooney
zobrazit profil Lukáš Langmajer
Lukáš Langmajer