Lenka Kořínková

Datum narození: 2. 3. 1956
Místo narození: Opava
Profese: herečka, zpěvačka, spisovatelka
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Herečka Lenka Kořínková je známá svými dietami, ale také vnadami, které se nikdy nestyděla předvést, a navrch i svým komediálním talentem.

Lenka Kořínková je nejen herečka a zpěvačka, ale také autorka knih o dietách a zdravé výživě, v nichž prosazovala dělenou stravu. Jsou to například Dieta + 199 vašich otázek a mých odpovědí, Dieta? Já vím, Dieta pro vášnivé megajedlíky aneb To nejlepší ze S.P.L.K. (stravování podle Lenky Kořínkové).

LENKA KOŘÍNKOVÁ A JEJÍ OBŘÍ ŇADRA

Talentovaná Lenka Kořínková pochází z umělecké rodiny. Po maturitě zpívala profesionálně ve skupině Petra Hanniga. V roce 1979 založila svou skupinu Ges. Po studiích na hudebním oddělení pražské konzervatoře vystupovala v Divadle Semafor či v Divadle E. F. Buriana.

Od počátku své profesionální kariéry byla Lenka Kořínková často obsazována ve filmu a v televizi, a to především do komediálních rolí. Vzpomeňme třeba na komedii Juraje Herze Holky z porcelánu z roku 1974 (mladička Lenka Kořínková v něm hrála spolu Mílou Myslíkovou, Marií Rosůlkovou a Dagmar Veškrnovou-Havlovou).

S paní exprezidentovou svůj komediální talent Lenka Kořínková zúročila v povídkovém filmu Hynka Bočana Tak láska začíná… (1975). Své půvaby předvedla v romantické komedii Léto s kovbojem (1976), kde hlavní role nezapomenutelně ztvárnili Daniela Kolářová, Jaromír Hanzlík a Oldřich Vízner, či ve veselohře Já bych se ráda vdávala (1977) po boku Josefa Bláhy a někdejší komediální star Karolíny Slunéčkové.

Do své další komedie si Lenku Kořínkovou vybral Juraj Herz v roce 1981. Šlo o film Buldoci a třešně (hrají zde: Marián Labuda, Jiří Kodet, Rudolf Hrušínský, Josef Dvořák, Jiřina Bohdalová, Dagmar Veškrnová-Havlová, Juraj Herz, František Němec, Franrišek Filipovský, Jiří Menzel, Petr Nárožný, Jan Schmid, Helena Růžičková).

Po Sametové revoluci se Lenka Kořínková před kameru postavila již jen zřídka. Např. ve snímcích Dušana Kleina Konec básníků v Čechách (1993) a Jak básnící neztrácejí naději (2003), v nichž hlavní role ztvárnili Pavel Kříž, David Matásek a Tereza Brodská.

O LENCE KOŘÍNKOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Lenka Kořínková se vdala za Davida Holase (rozvedli se v roce 2012). V roce 1981 emigrovali společně do Austrálie. Tam se herečka živila jako zpěvačka po barech a restauracích, později jako prodavačka. V 90. letech 20. století se vrátila do vlasti. Nejen profesní, ale též osobní nezdary, které vedly až k existenčním těžkostem, ji dostaly až problémům s alkoholismem.

 

Články o celebritě

Corpus Delicti – velkolepý herecký návrat Lenky Kořínkové Corpus Delicti – velkolepý herecký návrat Lenky Kořínkové Film Corpus Delicti (1991) byl druhým režijním počinem Ireny Pavláskové po úspěšném a podobně laděné... číst článek
Lenka Kořínková slaví 66: Je »bezdomovec« a za alkoholové excesy a válení ve škarpě se nestydí! Lenka Kořínková slaví 66: Je »bezdomovec« a za alkoholové excesy a válení ve škarpě se nestydí! Herečka Lenka Kořínková, která ve své době platila mezi zajímavé a hojně obsazované herečky, slaví 2... číst článek
Nečekaný zákaz Lenky Kořínkové: Mně to likviduje ... Nečekaný zákaz Lenky Kořínkové: Mně to likviduje ... Supraphon vydal zdigitalizované album Čtvero ročních období, ovšem bez šlágru Láska je práce v manéž... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Jean-Paul Belmondo
Jean-Paul Belmondo
zobrazit profil Pavlína Filipovská
Pavlína Filipovská
zobrazit profil Marin Hinkle
Marin Hinkle
zobrazit profil Skylar Gaertner
Skylar Gaertner
zobrazit profil Patricia Volny
Patricia Volny
zobrazit profil Václav Kotva
Václav Kotva
zobrazit profil Daniel Henney
Daniel Henney
zobrazit profil Tomáš Pavelka
Tomáš Pavelka