Jiří Vondráček

Datum narození: 7. 1. 1951
Místo narození: Chrudim
Profese: skladatel, zpěvák a herec

Související celebrity

Životopis

Hudebník Jiří Vondráček je otcem herečky a zpěvačky Lucie Vondráčkové a bratrem dlouholeté české popové star Heleny Vondráčkové.

Skladatel, muzikant a režisér Jiří Vondráček vystudoval herectví na pražské DAMU, ale dal přednost muzice; také si proto doplnil vzdělání na Lidové akademii o obor skladba-dirigování. Se svou manželkou Hanou Sorrosovou vytvořili zázemí pro dceru Lucii Vondráčkovou, která se díky nim stala hvězdou, podobně jako její velmi úspěšná teta Helena Vondráčková.

JIŘÍ VONDRÁČEK - NEMOC I SE PSEM

Na rozdíl od své sestry, na níž mířily kamery, Jiří Vondráček měl jiné priority. Dal přednost práci režiséra. Na tomto postu se podílel na muzikálu Starci na chmelu (2001).

Vzhledem k tomu, že jeho vztahy s Helenou nebyly vždycky zrovna idylické (zvlášť pak po jejím sňatku s Martinem Michalem), věnoval se také kariéře jiných muzikantů. Psal pro Lenku Filipovou a Vladimíra Mertu, poté i pro Václava Neckáře nebo Jitku Zelenkovou. Pomohl začínající Lucii Bílé. Ve svém Hyde parku dával prostor hudebníkům a skupinám všech žánrů. Jedním z jeho největších hitů byla skladba Máš chuť majoránky(1977) v podání „českého Elvise“ Karla Zicha.

V počátcích své kariéry se Jiří Vondráček věnoval i profesi, již vystudoval jako první, tedy herectví. V roce 1969 si zahrál jednu z hlavních rolí spolu s Vladimírem Menšíkem v komedii Panenství a kriminál. Vedle půvabné Nadi Konvalinkové si zahrál hlavní mužskou postavu v pohádkovém muzikálu O Honzovi a Barušce (1977) režiséra Jiřího Adamce. Až do roku 1990 ztvárnil ve filmech jen menší role. Do popředí titulků se dostal ve zmíněném roce v komedii V žáru královské lásky (zde hráli mj. Ivana Chýlková, Vilém Čok, Bolek Polívka, Jiří Bartoška, Josef Abrhám, Pavel Landovský). Objevil se i v seriálech My z konce světa, Malý pitaval z velkého města a Čapkovy kapsy.

S manželkou Hanou Sorrosovou (narozena 1958), která absolvovala filozofickou fakultu, ale známou se stala především jako textařka (psala pro Lucii a Helenu Vondráčkovou a řadu dalších zpěváků), měl Jiří Vondráček již zmíněnou dceru Lucii a také syna Davida. Úspěšná zpěvačka a herečka Lucie Vondráčková se vdala za hokejistu Tomáše Plekance.

Na české hudební scéně působí ještě další talentovaný muzikant a herec, jmenoec zmíněného klanu, Petr Vondráček. Ten však s nimi není nijak pokrevně zpřízněn.

 

Články o celebritě

Lucie Vondráčková na pohřbu přítele Petra Mráčka (†56): Zlomená bolestí zůstala stát ve dveřích! Lucie Vondráčková na pohřbu přítele Petra Mráčka (†56): Zlomená bolestí zůstala stát ve dveřích! Znali se dlouhá léta. Řídil její fanklub a byl také jejím důvěrníkem, když se rozváděla s hokejistou... číst článek
Plejáda hvězd na pohřbu textaře Krečmara (†81): Zpívala Zelenková, Dáda přišla pozdě! Plejáda hvězd na pohřbu textaře Krečmara (†81): Zpívala Zelenková, Dáda přišla pozdě! Autor mnoha známých hitů jako Až na vrcholky hor, Boty proti lásce, Jen se hádej nebo Hvězdičko blýs... číst článek
Zamilovaná Vondráčková: Líbačka před rodiči! Zamilovaná Vondráčková: Líbačka před rodiči! Že to Lucie Vondráčková (43) myslí se svým mladým MMA zápasníkem Zdeňkem Polívkou (25) vážně, dokáza... číst článek

Další Hudebníci

zobrazit profil Petr Wajsar
Petr Wajsar
zobrazit profil Alan Merrill
Alan Merrill
zobrazit profil Lukáš Bundil
Lukáš Bundil
zobrazit profil Lešek Wronka
Lešek Wronka
zobrazit profil Aleš Lehký
Aleš Lehký
zobrazit profil Milan Pilar
Milan Pilar
zobrazit profil Martin Rausch
Martin Rausch