Marian Kotleba

Datum narození: 7. 4. 1977
Místo narození: Banská Bystrica
Profese: Politik
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Slovenský politik Marian Kotleba je pravicový extremista, populista. Bývalý učitel informatiky byl jedním z největších překvapení slovenských voleb do parlamentu v březnu 2016. Jeho Lidová strana Naše Slovensko získala přes osm procent hlasů.

Volební úspěch se dostavil přesto, možná právě proto, že se Marian Kotleba nebojí vyvolávat incidenty. Při svém projevu k 70. výročí založení klerofašistického Slovenského státu zakřičel zlověstný slovenský pozdrav z dob 2. světové války Na stráž! a byl zadržen policií.

Marian Kotleba se narodil 7. dubna 1977. Maturitu složil na Střední průmyslové škole v Banské Bystrici. Pak získal titul magistra přírodních věd a inženýra ekonomie. V letech 2001 a 2012 ovšem pracoval jako učitel na Sportovním gymnáziu v Banské Bystrici.

Zároveň byl od roku 2003 lídrem Slovenské pospolitosti, strany, která oslavovala klerofašistický Slovenský stát a její program některá média označila za neonacistický. Tato strana se později musela zrušit, její činnost totiž odporovala slovenské ústavě.

O pár let později porušil Marian Kotleba zákony znovu, když zkoušel ostražitost demokracie a při projevu vyřkl pozdrav slovenských gardistů, sloužících klerofašismu v éře Jozefa Tisa, přisluhovače Adolfa Hitlera .

Není proto divu, že roku 2012 byl jakožto učitel Marian Kotleba odvolán, především díky protestům, že školy by měly být apolitické a není možné, aby v nich učili političtí extrémisté. To vedlo k tomu, že se Marian Kotleba znovu začal angažovat v politice. V krajských volbách v roce 2013 získal post župana (předsedy kraje) a v posledních volbách do parlamentu v roce 2016 překvapivě získal 8,04 % hlasů a tedy 14 křesel.

Za svůj úspěch vděčí Marian Kotleba především imigrační krizi, z které vytěžil, co se dalo. Již dlouho totiž tento politik pořádá pochody proti uprchlíkům i proti Romům, kterých je na Slovensku zhruba 10 %. Romové čelí nesnášenlivosti i Banskobystrickém kraji, ve kterém Marian Kotleba působí jako župan. Sám banskobystrický župan si dovolil nazvat Romy parazity. Vysloužil si za to žalobu Státního zastupitelstva za hanobení národa a rasy.

Od 11. dubna 2016 zavedla Lidová strana Naše Slovensko ve vlacích jakési občanské hlídky. Marian Kotleba si vyžádal od slovenských železnic seznam nejrizikovějších spojů a jeho strana vytvořila tříčlenné skupiny, aby údajně hlídaly bezpečnost ve vlacích. Je však známo, že hlídky jsou především populistickým nástrojem, jak využít dobře živeného strachu z migrační vlny.

Marian Kotleba je od roku 2014 ženatý. Vzal si o 18 let mladší blondýnku Frederiku Pospíšilovou, i s ní se údajně seznámil za vypjatých okolností.

zapřísáhlý nacionalista a banskobystrický hejtman Marian Kotleba (37) se o víkendu oženil. Seznámení s o 18 let mladší manželkou Frederikou Pospíšilovou (19)

Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/261487/spojila-je-bitka-nacionalista-kotleba-poznal-manzelku-za-brutalnich-okolnosti.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy
zapřísáhlý nacionalista a banskobystrický hejtman Marian Kotleba (37) se o víkendu oženil. Seznámení s o 18 let mladší manželkou Frederikou Pospíšilovou (19)

Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/261487/spojila-je-bitka-nacionalista-kotleba-poznal-manzelku-za-brutalnich-okolnosti.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy

 

Články o celebritě

Smrt bývalého porotce (†56) SuperStar: Osudným mu bylo očkování proti covidu?! Smrt bývalého porotce (†56) SuperStar: Osudným mu bylo očkování proti covidu?! Když ve středu vyšla na světlo světa šokující zpráva o úmrtí rádiového spíkra Júlia Viršíka (†56), p... číst článek
„Vrať nám svobodu!“ Kvůli covidovým zákazům to Matovič schytal od tisícovek Slováků „Vrať nám svobodu!“ Kvůli covidovým zákazům to Matovič schytal od tisícovek Slováků Odhadem tisíce lidí přišly v úterý do centra Bratislavy na demonstraci proti vládě premiéra Igora Ma... číst článek
„Čipování lidí“ při plošném testování na Slovensku: Ze lží si střílí premiér i policisté „Čipování lidí“ při plošném testování na Slovensku: Ze lží si střílí premiér i policisté Slováci mají za sebou dva víkendy plošného testování na koronavirus. Ještě před uskutečněním ambicio... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Jiří Bláha
Jiří Bláha
zobrazit profil Lucie Šafránková
Lucie Šafránková
zobrazit profil Stanislav Mišák
Stanislav Mišák
zobrazit profil Pavel Bělobrádek
Pavel Bělobrádek
zobrazit profil Stanislav Blaha
Stanislav Blaha
zobrazit profil Hana Marvanová
Hana Marvanová
zobrazit profil Milan Brázdil
Milan Brázdil
zobrazit profil Oldřich Vlasák
Oldřich Vlasák